Złocista skórka, soczyste mięso… tak, to jest możliwe.
Wiele osób przyrządza całego kurczaka po prostu źle. Potem dziwią się, że mięso jest suche i bez smaku. Niektórzy też okładają je boczkiem albo podlewają tłuszczem podczas pieczenia. Ale to strata czasu i nadmiar kalorii.
Pokażę Wam bardzo prosty sposób, jest czasochłonny, ale jak go spróbujecie to już nigdy nie upieczecie kurczaka inaczej.
Mięso drobiowe nie ma smaku, dlatego też wymaga zestawu przypraw żeby go nadać. W tym celu przygotujemy specjalną zalewę, w której kurczak spędzi ok. 24 godzin. Można mniej, ale efekt nie będzie taki piorunujący 🙂 Zatem do roboty!
3 godziny przygotowania
2-3 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- Cały kurczak ok. 2 kg
- 3 łyżki soli / litr wody
- 1 łyżka cukru / litr wody
- 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/4 kostki masła
- 1 cytryna
Przygotowanie
Umyj i oczyść kurczaka. Następnie włóż go do garnka.
Wlej tyle wody żeby zakryć całość.
Wyciągnij kurczaka i odłóż go na bok. Zmierz ile wody jest Ci potrzebne. W moim garnku było to 2 litry.
Wylej i wlej zmierzoną ilość świeżej wody. Następnie dodaj 3 duże łyżki soli na litr wody.
I po jednej dużej łyżce cukru na litr wody.
Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy kurczaka. Następnie odstawiamy go na 24 godziny do lodówki.
Następnego dnia wyciągnij kurczaka z lodówki i opłucz zimną wodą. Pozostaw do wyschnięcia w garnku. Polecam w tym momencie wyciągnąć masło z lodówki, aby zmiękło.
Czas przygotować zestaw przypraw, którymi wysmarujemy mięso.
Dodaj 3 łyżeczki papryki czerwonej i 1/4 łyżeczki ostrej.
Dodaj 1 łyżeczkę rozmarynu.
Dodaj 1 łyżeczkę kminku mielonego.
I wszystko dokładnie wymieszaj.
Posyp przygotowaną mieszanką kurczaka.
I dokładnie rozprowadź po całości.
Wyciągnij kurczaka z garnka i ułóż go na kratce do pieczenia. Ja mam taką fajną blachę z możliwością montażu kratki, co pozwala ciepłu docierać z każdej strony.
Do środka kurczaka wepchnij całą cytrynę, najgłębiej jak się da i pozostaw ją tam do końca pieczenia. Zostawcie kurczaka z przyprawami na ok. 10 minut.
Następnie weź miękkie masło, rozgnieć w dłoniach i rozsmaruj po całym kurczaku. Mieszanka przypraw połączy się z masłem tworząc, po upieczeniu, piękną, chrupiącą skórkę.
Rozgrzej piekarnik do 90°C i włącz termoobieg. Piecz kurczaka przez 2 godziny.
Po 2 godzinach, wyjmij kurczaka z piekarnika i daj mu odpocząć przez 15 minut.
Następnie rozgrzej piekarnik do 250°C, także z termoobiegiem i włóż kurczaka. Piecz przez 15 minut.
Po 15 minutach skórka będzie chrupiąca i pięknie zarumieniona, a mięso soczyste. Nawet pierś, gdzie przeważnie jest sucha, będzie wilgotna i smaczna.
Taki kurczak to wspaniałe danie. Mimo, że przygotowania musisz zacząć dzień wcześniej to nie wymaga od Ciebie dużo pracy, po prostu czekasz, a czekanie możesz wykorzystać na przygotowanie dodatków, jak podpiekanie ziemniaczki.
Smacznego 🙂