Kurczak grillowany w całości

Tego smaku nie pobije nic! Chrupiąca skórka, soczyste mięso, a do tego zapach grilla w każdym kawałku!

Tego nie powtórzysz w domowym piekarniku, czy też grillu elektrycznym. Musi być węgiel drzewny i dobrze zamarynowany kurczak!

Kiedy pierwszy raz przygotowałem kurczaka w ten sposób, to już wiedziałem, że będę go już zawsze jadał w takiej postaci. Samo przygotowanie mięsa nie jest czasochłonne, niestety dłużej schodzi z grillowaniem. Jednak efekt, który się uzyskuje, warty jest każdej chwili.

Od tej chwili nie będziesz już grillować samych nóżek, skrzydełek czy też piersi. Zawsze przygotujesz kurczaka w całości!

2 godziny
3-4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • cały kurczak, ok. 2 kg
  • sól
  • cukier
  • 2 duże łyżki papryki czerwonej
  • 1/2 dużej łyżki ostrej papryki
  • 1 duża łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 duże łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

Umyj i oczyść kurczaka z reszty piórek, skórek. Następnie połóż go na persiach.

IMG_5706

Teraz najważniejsza rzecz. Aby kurczak doskonale upiekł się na grillu, należy wyciąć z niego część grzbietową.

IMG_5709

To ok 2-3 cm pasek. Najlepiej do usunięcia, użyć nożyc do mięsa, wtedy wszystko pójdzie gładko.

IMG_5710

Ja, zawsze dodatkowo usuwam z kurczaka kuper. Jakoś lepiej mi z tym żyć 🙂 Oczywiście, Wy możecie go zostawić jeśli chcecie.

IMG_5713

Tak to wygląda po wycięciu. Cała szyjka z grzebietem została wycięta. Możecie ją użyć do jakiejś zupy, czy bulionu.

IMG_5717

Wycięcie grzbietu pozwala rozłożyć kurczaka na płasko. Ułatwi to umieszczenie w solance, gdyż będziesz potrzebować mniejszego garnka, jak i w samym grillowaniu. Nie będziesz już potrzebować obracanego rusztu.

IMG_5722

Umieść teraz kurczaka w garnku.

IMG_5730

I zalej 1 litrem czystej wody. Będziesz od razu wiedzieć, ile więcej wody trzeba jeszcze dolać.

IMG_5735

U mnie wyszło, że jeszcze potrzebuje jednego litra. Czyli w sumie dwa na zalanie całego kurczaka.

IMG_5738

W dodatkowym litrze przygotowuję solankę. Wiedząc, że będzie 2 litry zalewy, wsypuję 6 dużych łyżek soli (po 3 duże łyżki na 1 litr wody).

IMG_5740

Oraz 2 duże łyżki cukru (po 1 dużej łyżce na 1 litr wody).

IMG_5741

Dobrze wymieszaj całość i zalej kurczaka. Całość mięsa musi być zanurzona, jeśli trzeba dolej wody. Następnie odstaw kurczaka do lodówki lub w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na 12.

IMG_5748

Kiedy kurczak wymoczy się już wystarczająco, to czas rozpalić grilla! Kiedy poradzisz sobie z tym zadaniem, czas pokolorować mięso. Do miski wsyp:

  • 2 duże łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 dużej łyżki ostrej papryki
  • 1 dużą łyżkę ziół prowansalskich
  • 2-3 duże łyżki oleju roślinnego

Powinna powstać gęsta marynata. Także wlewaj olej powoli i mieszaj. Jeśli wlejesz go za dużo, to przyprawy spłyną po mięsie. Do mieszanki nie dodajemy już soli. Uwierz mi, Twój kurczak jest już wystarczająco słony 🙂

IMG_5752

Wyjmij kurczaka z zalewy, nie obmywaj go, osusz tylko papierowym ręcznikiem.

IMG_5758

Wylej marynatę na mięso.

IMG_5761

I dokładnie rozsmaruj. Nie omiń żadnego miejsca!

IMG_5762

Kiedy brykiet lub węgiel pokryje się popiołem, to czas wrzucić naszego kurczaka na ruszt.

IMG_5771

Na początku połóż go piersią do dołu i grilluj przez ok. 30 minut.

IMG_5778

Po 30 minutach przekręć go jeszcze raz i znowu piecz przez 30 minut.

IMG_5809

Po kolejnych 30 minutach przekręć go ponownie. Tym razem piecz go na każdej stronie przez 15 minut.

IMG_5817

Zabieg ten musisz jeszcze zastosować kilkukrotnie. Najlepiej jak wyposażysz się w długą wykałaczkę i będziesz sprawdzać, czy mięso jest już miękkie.

IMG_5824

Gwarantuję Ci, że będzie to najlepszy kurczak jakiego jadłeś w życiu. Dobrze doprawione mięso, przypieczona skórka oraz zapach węgla drzewnego powodują, że kurczak znika w kilka minut.

IMG_5833_h

Smacznego 🙂