Tego smaku nie pobije nic! Chrupiąca skórka, soczyste mięso, a do tego zapach grilla w każdym kawałku!
Tego nie powtórzysz w domowym piekarniku, czy też grillu elektrycznym. Musi być węgiel drzewny i dobrze zamarynowany kurczak!
Kiedy pierwszy raz przygotowałem kurczaka w ten sposób, to już wiedziałem, że będę go już zawsze jadał w takiej postaci. Samo przygotowanie mięsa nie jest czasochłonne, niestety dłużej schodzi z grillowaniem. Jednak efekt, który się uzyskuje, warty jest każdej chwili.
Od tej chwili nie będziesz już grillować samych nóżek, skrzydełek czy też piersi. Zawsze przygotujesz kurczaka w całości!
2 godziny
3-4 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- cały kurczak, ok. 2 kg
- sól
- cukier
- 2 duże łyżki papryki czerwonej
- 1/2 dużej łyżki ostrej papryki
- 1 duża łyżka ziół prowansalskich
- 2-3 duże łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie
Umyj i oczyść kurczaka z reszty piórek, skórek. Następnie połóż go na persiach.
Teraz najważniejsza rzecz. Aby kurczak doskonale upiekł się na grillu, należy wyciąć z niego część grzbietową.
To ok 2-3 cm pasek. Najlepiej do usunięcia, użyć nożyc do mięsa, wtedy wszystko pójdzie gładko.
Ja, zawsze dodatkowo usuwam z kurczaka kuper. Jakoś lepiej mi z tym żyć 🙂 Oczywiście, Wy możecie go zostawić jeśli chcecie.
Tak to wygląda po wycięciu. Cała szyjka z grzebietem została wycięta. Możecie ją użyć do jakiejś zupy, czy bulionu.
Wycięcie grzbietu pozwala rozłożyć kurczaka na płasko. Ułatwi to umieszczenie w solance, gdyż będziesz potrzebować mniejszego garnka, jak i w samym grillowaniu. Nie będziesz już potrzebować obracanego rusztu.
Umieść teraz kurczaka w garnku.
I zalej 1 litrem czystej wody. Będziesz od razu wiedzieć, ile więcej wody trzeba jeszcze dolać.
U mnie wyszło, że jeszcze potrzebuje jednego litra. Czyli w sumie dwa na zalanie całego kurczaka.
W dodatkowym litrze przygotowuję solankę. Wiedząc, że będzie 2 litry zalewy, wsypuję 6 dużych łyżek soli (po 3 duże łyżki na 1 litr wody).
Oraz 2 duże łyżki cukru (po 1 dużej łyżce na 1 litr wody).
Dobrze wymieszaj całość i zalej kurczaka. Całość mięsa musi być zanurzona, jeśli trzeba dolej wody. Następnie odstaw kurczaka do lodówki lub w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na 12.
Kiedy kurczak wymoczy się już wystarczająco, to czas rozpalić grilla! Kiedy poradzisz sobie z tym zadaniem, czas pokolorować mięso. Do miski wsyp:
- 2 duże łyżki słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 dużej łyżki ostrej papryki
- 1 dużą łyżkę ziół prowansalskich
- 2-3 duże łyżki oleju roślinnego
Powinna powstać gęsta marynata. Także wlewaj olej powoli i mieszaj. Jeśli wlejesz go za dużo, to przyprawy spłyną po mięsie. Do mieszanki nie dodajemy już soli. Uwierz mi, Twój kurczak jest już wystarczająco słony 🙂
Wyjmij kurczaka z zalewy, nie obmywaj go, osusz tylko papierowym ręcznikiem.
Wylej marynatę na mięso.
I dokładnie rozsmaruj. Nie omiń żadnego miejsca!
Kiedy brykiet lub węgiel pokryje się popiołem, to czas wrzucić naszego kurczaka na ruszt.
Na początku połóż go piersią do dołu i grilluj przez ok. 30 minut.
Po 30 minutach przekręć go jeszcze raz i znowu piecz przez 30 minut.
Po kolejnych 30 minutach przekręć go ponownie. Tym razem piecz go na każdej stronie przez 15 minut.
Zabieg ten musisz jeszcze zastosować kilkukrotnie. Najlepiej jak wyposażysz się w długą wykałaczkę i będziesz sprawdzać, czy mięso jest już miękkie.
Gwarantuję Ci, że będzie to najlepszy kurczak jakiego jadłeś w życiu. Dobrze doprawione mięso, przypieczona skórka oraz zapach węgla drzewnego powodują, że kurczak znika w kilka minut.
Smacznego 🙂