Polędwiczki Piccata

Soczyste, różowe mięsko z cudowną skórką z parmezanu. Takie są właśnie Polędwiczki Piccata!

Zazwyczaj, polędwiczki przygotowujemy w standardowy sposób, gdyż mięso to, samo w sobie jest świetne. Wystarczy sól, pieprz i chwila na patelni, a będzie soczyste i delikatne.

Wyobraź sobie, że ten smak możesz jeszcze bardziej podkręcić. Wystarczy, że dodasz odrobinę włoskich smaków. Tym razem, pokażę Wam, jak przygotować polędwiczki w doskonałej panierce z parmezanu.

30 minut
2-3 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 100 – 150 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • masło
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyj i oczyść polędwicę z błonek.

Pokrój mięso w 2 cm plastry.

Weź każdy kawałek i połóż na boku.

Następnie rozbij każde mięso tłuczkiem na płasko (jak schabowe).

Teraz posól i popieprz z każdej strony.

Do miski dodaj 3 całe jajka.

Następnie dodaj 100 – 150 g parmezanu.

Generalnie zasada jest taka. Im więcej, tym lepiej 🙂

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sobie wszystko do smażenia. Jajka z parmezanem, mąka na talerzu i mięso.

Na patelnię dodaj oliwę (tak żeby pokryła całe dno) i dodaj 1 dużą łyżkę masła.

Kiedy masło się rozpuści i oliwa nabierze temperatury…

…obtocz mięsa najpierw w mące, a potem w jajku z parmezanem. Powstanie dzięki temu wspaniała skórka.

Po 1-2 minutach smażenia, przewróć na drugą stronę.

Usmażone, najlepiej odłóż na papierowy ręcznik, w celu odsączenia tłuszczu. Polędwiczki polecam podać z purée z rozmarynem i podsmażonymi pieczarkami.

Smacznego! 🙂