Jedwabiste naleśniki

Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników? Nie! A dlaczego? Bo są jak chleb! Możesz je łączyć z milionem dodatków żeby uzyskać ulubiony przez Ciebie smak! Jednak, tak samo jak chleb, naleśniki musza być wykonane dobrze! I tu kryje się cała tajemnica 🙂

Naleśniki to prosta potrawa, jednakże w tej prostocie, diabeł tkwi w szczegółach. I właśnie dlatego, w każdym domu naleśniki są inne. A to cienkie, a to grube, a znowu innym razem rozpadają się lub są zbyt twarde. Wiec, jak zrobić te idealne? Wystarczy, że skorzystasz z moich rad 🙂

Przepis jest bardzo prosty, jednakże wymaga od Ciebie zachowania kolejności dodawancyh składników i odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na idealne ciasto. Dzięku temu uzyskasz cieniutkie, jedwabiste naleśniki, a jednoczęśnie tak mocne, że możesz w nie zawinąć dowolne nadzienie.

Dla mnie naleśniki to obowiązkowy punkt weekendowego menu. Uwielbiam je jeść z serkiem waniliowym i kilkoma łyżkami dżemu z porzeczek dla przełamania słodkości.

Zatem, do dzieła!

50 minut
2-4 osoby (8 naleśników o średnicy 25 cm)
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 2 duże łyżki masła + odrobina masła do smażenia naleśników
  • 2 małe łyżeczki cukru
  • 1/4 małej łyżeczki soli

Przygotowanie

Przygotuj dużą miskę, będzie Ci łatwiej mieszać i nie ubrudzisz blatu 🙂

Dodaj 3/4 kubka lub szklanki zimnego mleka.

Dodaj 3/4 kubka zimnej wody.

Dodaj cały kubek mąki (ok. 150 g).

I teraz najważniejsze! Musisz całość dokładnie wymieszać na tym etapie. Unikniesz w ten sposób problemu z grudkami w cieście.

Docelowo ma to wyglądać jak poniżej.

Teraz dodaj 3 duże jajka.

Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru. Jeśli planujesz połączyć naleśniki ze słonym farszem to możesz pominąć ten krok.

Dodaj 1/4 małej łyżeczki soli.

Teraz czas na rozpuszczenie masła. Dodaj dwie duże łyżki masła do kubka i włóż do mikrofali na 20 sekund. Jeśli nie posiadasz mikrofali to możesz rozpuścić masło w rondelku.

Masło powinno być całkowicie rozpuszczone!

Dodaj rozpuszczone masło do miski.

Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę. Następnie włóż miskę na 30 minut do lodówki. Całość ciasta połączy się i naleśniki będą delikatniejsze.

Po 30 minutach wyciągnij miskę z lodówki. Roztop 1/2 małej łyżeczki masła na patelni.

Warto rozsmarować rozpusczone masło pędzelkiem po całej patelni.

Wtedy naleśnik równomiernie się usmaży.

Wlej ciasto na patelnię. Co do ilości to musisz samemu przetestować. Mi wystarcza tylko jedna chochla. Pamiętaj jednak, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej patelni.

Piecz, aż spód się zarumieni, następnie przewróć na druga stronę i piecz już tylko przez kilkanaście sekund.

Gotowe, naleśniki podaj z ulubionym nadzieniem 🙂

Posyp czekolodą, dodaj owoce, polej syropem. Wszystko co tylko sobie wymarzysz 🙂

Smacznego! 🙂