Żadnej śmietany, powiadają Włosi, kiedy przygotowują po raz setny to przepyszne danie!

Czy wiecie, że carboanra ze śmietaną i czosnkiem jest przygotowywana tylko poza Włochami? Otóż tak! Typowo włoska, klasyczna wersja, ma sos złożony tylko z jajek i doskonałego parmezanu, które pod wpływem temperatury tworzą kremową konsystencję. Pozostałe składniki są takie same, czyli świeżo mielony, czarny pieprz i dobry boczek.

W Polsce najczęściej spotykamy carbonarę z sosem na bazie śmietany. Ja przynajmniej nie spotkałem innej. Dlatego zachęcam do spróbowania klasycznej wersji tego cudownego dania.

Zatem do dzieła! To tylko 20 minut! 🙂

20 minut
2 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 200 g makaronu spaghetti (100 g / osoba)
  • 3 jajka
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g chudego boczku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Przygotowanie

Przygotuj wszystkie składniki, gdyż czas na wykonanie tego dania to praktycznie czas gotowania makaronu na al-dente. Zatem wstaw wodę na makaron i jak woda będzie wrzeć, wsyp łyżkę soli i dodaj 200 g makaronu.

1

Gdy makaron gotuje się, rozgrzej patelnię z jedną, dużą łyżką oliwy z oliwek.

2

Następnie dodaj pokrojony boczek i smaż go do rumianego koloru.

3

Z boku przygotuj miskę i wbij do niej 2 całe jajka i tylko same żółtko z 3-ciego.

4

I wymieszaj trzepaczką.

5

Dodaj solidną porcję świeżo mielonego, czarnego pieprzu.

6

I wsyp połowę, wcześniej startego, parmezanu.

7

Wszystko dokładnie wymieszaj.

8

Kiedy makaron jest ugotowany, a boczek rumiany to wyłącz kuchenkę.

9

Następnie dodaj cały makaron na patelnię, prosto z garnka, w którym się gotował. Nie musisz odcedzać! Wskazane jest nawet dodać odrobinę wody z jego gotowania.

10

Całość dokładnie wymieszaj z boczkiem.

11

Poczekaj, aż wszystko troszkę ostygnie, bo jeśli będzie zbyt wysoka temperatura to dodana masa jajeczna zetnie się nam na jajecznicę, a tego nie chcemy!

12

Następnie zalej przygotowane wcześniej jajka z parmezanem.

13

I dokładnie wymieszaj. Zalecam spróbować odrobinę makaronu przed podaniem, bo jego słoność będzie zależeć od użytego boczku i może czasami wymagać dodania odrobiny soli dla poprawienia smaku.

14

Podaj od razu po wymieszaniu. Na talerzu dodatkowo posyp obficie czarnym pieprzem i pozostałą częścią parmezanu.

15

Smacznego! 🙂

Podobne posty