Podpiekane ziemniaczki są świetną alternatywą dla frytek. Dobrana mieszanka przypraw nada im doskonały smak i wygląd. Zapraszam do zapoznania się z moją wersją tego smakołyku.
30 minut
2-3 osoby
Łatwy
Potrzebne składniki
- ok. 750 gm ziemniaków
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 2-3 przeciśnięte ząbki
- 2 łyżeczki papryki czerwonej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie
Przygotowuj porcję ziemniaków. Umyj je i obierz.

Przekrój ziemniaki na pół, a następnie pokrój w talarki ok. 0,5 cm.

Odłóż całość na bok i przygotuj patelnię.

Rozgrzej patelnię i wlej 4 duże łyżki oleju.

Dodaj 2 łyżeczki papryki czerwonej.

Dodaj 1 łyżeczkę granulowanego czosnku lub 2-3 przeciśnięte ząbki.

Następnie dodaj 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Ta mieszanka ziół idealnie pasuje do ziemniaków, o czym przekonasz się już wkrótce.

Podgrzej całość przez minutę.

I wymieszaj.

Dodaj, wcześniej pokrojone, ziemniaki.

I dokładnie wymieszaj z przyprawami i ziołami.

Piecz do miękkości. Ważne jest, żeby dobrać odpowiednią moc palnika (płyty), bo gdy pieczemy na zbyt małej to ziemniaki będą się rozpadać, a mają się ładnie przypiec.

Dla osób, które lubią pikantne dania polecam dodać 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne.

Wymieszaj i podpiecz je tak jak lubisz. Podczas pieczenia warto próbować, czy ziemniaki są już gotowe.

Po przełożeniu na talerz, solimy wedle uznania. Zapiekane ziemniaczki są świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb.
Smacznego 🙂
