Kurki wspaniale wzbogacają smak dań. Dobrze przygotowane zamienią zwykły posiłek w majstersztyk!
Sosy, sosy kto nie lubi dobrego sosu. Gęsty, śmietanowy, można go podawać praktycznie ze wszystkim. I to właśnie jest jego całe piękno. Bo jeśli nawet zrobimy go więcej, to jednego dnia możesz podać z makaronem, a na drugi, np. z ryżem.
Osobiście, na drugi dzień, uwielbiam maczać chleb w sosie, takie małe przyzwyczajenie z dzieciństwa 🙂 Mniam!
60 minut
3 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 duże łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 50 ml wina
- 200 g kurek
- 300 ml śmietanki 30%
- makaron tagliatelle lub pappardelle
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotuj warzywa.
Umyj i oczyść z błonek mięso. Następnie pokrój je w kostkę.
Dodaj 2 duże łyżki oleju.
Następnie dodaj sól, świeżo mielony pieprz i wszystko wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i dodaj mięso.
Obsmaż je z każdej strony i przełóż do osobnej miski. Nie myj patelni, będziesz w niej przygotowywać sos.
Pokrój cebule w kostkę.
Pokrój drobno natkę.
Następnie pokrój duże kurki na mniejsze.
Rozgrzej ponownie patelnię i dodaj 2 duże łyżki masła.
Poczekaj, aż masło dokładnie się roztopi.
I dodaj wcześniej przygotowaną cebule i wymieszaj.
Smaż 5 minut, następnie dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj.
Przeciśnij 2 ząbki czosnki przez praskę i wymieszaj.
Smaż wszystko, aż cebula będzie szklista.
I dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
Wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.
Czas na białe wino. Dodaj go 50 ml.
Wymieszaj i smaż wszystko przez ok. 5 minut.
Kiedy cebula zacznie się rozpuszczać i będzie wyglądać jak poniżej to czas na grzyby.
Dodaj pokrojone kurki.
I wymieszaj. Smaż pod przykryciem co najmniej 5 minut.
Odkryj, dodaj sól i pieprz. I gotuj przez kolejne 5 minut.
Kiedy wszystko zmięknie to podstawa sosu jest już prawie gotowa!
Dodaj, wcześniej przygotowaną, pierś.
Wymieszaj i daj całości jeszcze 2 minuty.
Następnie zalej wszystko śmietanką 30% i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut.
Sprawdź łyżką sos i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuje jeszcze przez ok 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Gotowe!
Sos polecam podawać z makaronem tagliatelle, gnocchi, ryżem lub nawet z ziemniakami, szczególnie jak jest sezon na młode.
Smacznego! 😉