Sos kurkowy z piersią kurczaka

Kurki wspaniale wzbogacają smak dań. Dobrze przygotowane zamienią zwykły posiłek w majstersztyk!

Sosy, sosy kto nie lubi dobrego sosu. Gęsty, śmietanowy, można go podawać praktycznie ze wszystkim. I to właśnie jest jego całe piękno. Bo jeśli nawet zrobimy go więcej, to jednego dnia możesz podać z makaronem, a na drugi, np. z ryżem.

Osobiście, na drugi dzień, uwielbiam maczać chleb w sosie, takie małe przyzwyczajenie z dzieciństwa 🙂 Mniam!

60 minut
3 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 duże łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 ml wina
  • 200 g kurek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • makaron tagliatelle lub pappardelle
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotuj warzywa.

1

Umyj i oczyść z błonek mięso. Następnie pokrój je w kostkę.

2

Dodaj 2 duże łyżki oleju.

3

Następnie dodaj sól, świeżo mielony pieprz i wszystko wymieszaj.

4

Rozgrzej patelnię i dodaj mięso.

5

Obsmaż je z każdej strony i przełóż do osobnej miski. Nie myj patelni, będziesz w niej przygotowywać sos.

6

Pokrój cebule w kostkę.

7

Pokrój drobno natkę.

8

Następnie pokrój duże kurki na mniejsze.

9

Rozgrzej ponownie patelnię i dodaj 2 duże łyżki masła.

10

Poczekaj, aż masło dokładnie się roztopi.

11

I dodaj wcześniej przygotowaną cebule i wymieszaj.

12

Smaż 5 minut, następnie dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj.

13

Przeciśnij 2 ząbki czosnki przez praskę i wymieszaj.

14

Smaż wszystko, aż cebula będzie szklista.

15

I dodaj pokrojoną natkę pietruszki.

16

Wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.

17

Czas na białe wino. Dodaj go 50 ml.

18

Wymieszaj i smaż wszystko przez ok. 5 minut.

19

Kiedy cebula zacznie się rozpuszczać i będzie wyglądać jak poniżej to czas na grzyby.

20

Dodaj pokrojone kurki.

21

I wymieszaj. Smaż pod przykryciem co najmniej 5 minut.

22

Odkryj,  dodaj sól i pieprz. I gotuj przez kolejne 5 minut.

23

Kiedy wszystko zmięknie to podstawa sosu jest już prawie gotowa!

24

Dodaj, wcześniej przygotowaną, pierś.

25

Wymieszaj i daj całości jeszcze 2 minuty.

26

Następnie zalej wszystko śmietanką 30% i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut.

28

Sprawdź łyżką sos i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuje jeszcze przez ok 10 minut, aż sos zgęstnieje.

29

Gotowe!

30

Sos polecam podawać z makaronem tagliatelle, gnocchi, ryżem lub nawet z ziemniakami, szczególnie jak jest sezon na młode.

31

Smacznego! 😉