Sos tatarski

Sos, który wzbogaci każdą przekąskę! Często smaruję nim świeżo przygotowane pieczywo 🙂 Pychota!

Marynowane warzywa w occie spowodują, że sos nada wędlinom pikantności, a ze zwykłych kanapek zrobi smakołyk, który szybko zniknie ze stołu!

20 minut
Na tyle ile starczy 🙂
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • 3-4 ogórki korniszone (ok. 100 g)
  • 100 g grzybów marynowanych
  • 6 łyżek majonezu (300 ml)
  • 1 łyżka musztardy (jednolitej)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Obierz jajka i przygotuj marynowane warzywa.

1

Oddziel żółtka od jajek (zostaw w całości), następnie pokrój w kostkę białka, ogórki i grzyby.

3

Dodaj ugotowane żółtka do miski i rozgnieć łyżką.

4

Dodaj dużą łyżkę musztardy, najlepiej takiej o jednolitej konsystencji.

5

Czas na majonez! Dodaj go 6 dużych łyżek.

6

Wszystko dokładnie wymieszaj. Nie musi to być jednolita masa.

8

Następnie dodaj pokrojone białka jajek, ogórki i grzyby.

9

I wszystko dokładnie wymieszaj.

11

Dodaj sól i świeżo mielony pieprz.

12

Wymieszaj i spróbuj sosu, ewentualnie dopraw jeszcze raz.

13

Przełóż do ładnego naczynia i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

15

Smacznego! 🙂