Ten tradycyjny sos pochodzi z Argentyny i spowoduje, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Odkąd go spróbowałem i przyrządziłem sam, to nie wyobrażam sobie, bez niego grillowanego pieczywa, czy też mięsnej kanapki. Jest po prostu świetny!

Jego skład jest wręcz banalny, smak obłędny. Świeżość jaką nadaje mu pietruszka i jednocześnie kop smakowy z czosnku i octu robią ze zwykłej grzanki lub kanapki istny majstersztyk.

Miejsc, gdzie możecie go użyć, na pewno znajdziecie jeszcze więcej 🙂

10 minut
Łatwe

Potrzebne składniki

  • Pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 małej łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu winnego z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyj pietruszkę i obierz czosnek.

IMG_5198

Przygotuj słoik.

IMG_5205

Pokrój drobno pietruszkę i wrzuć do słoika.

IMG_5210

Przeciśnij, przez praskę, 3 ząbki czosnki.

IMG_5225

Następnie dodaj 2 małe łyżeczki suszonego oregano.

IMG_5232

I dodaj 1/2 małej łyżeczki ostrej papryki. Jeśli lubisz ostre dania to dodaj całą łyżeczkę.

IMG_5241

Zalej wszystko 1/2 szklanki oliwy i 1/4 szklanki octu winnego z czerwonego wina.

IMG_5256

Dodaj niecałą łyżeczkę soli, po wymieszaniu, możesz dodać więcej jeśli chcesz. Dodaj także odrobinę pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego.

IMG_5262

Teraz wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na dobę.

IMG_5269

Potem dodawaj do wszystkiego czego zapragniesz. Sugeruję spróbować do wszelkich grzanek i kanapek. Niesamowicie wzbogaci ich smak.

IMG_8721

Smacznego! 😉

Podobne posty