Sos Pebre

Kolejny niebiański sos z Ameryki Południowej. Tym razem pochodzi on z Chile i jest bardziej pikantny 🙂

Ten sos to gratka dla miłośników ostrzejszych potraw. Odrobina położona na kanapkę lub mięso sprawi, że odkryjesz zupełnie nowe smaki i zapragniesz ich więcej! Chilli robi swoje i podkręca każdą potrawę. Sosu możesz używać także do marynowania mięs lub jako dip do przekąsek.

15 minut
Łatwe

Potrzebne składniki

  • słoik 0,5 l
  • kiść kolendry
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor (najlepiej malinowy)
  • 3 duże łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 duża łyżka oliwy
  • 3 małe łyżeczki płatków chilli lub 2 świeże
  • 1/2 małej łyżeczki soli
  • woda (butelkowana lub przegotowana)

Przygotowanie

Umyj wszystkie warzywa oraz obierz czosnek i cebulę.

IMG_5280

Pokrój drobno kolendrę.

IMG_5285

Przygotuj wyparzony pojemnik.

IMG_5287

Dodaj do niego pokrojoną kolendrę.

IMG_5292

Pokrój 2 cebule w drobną kostkę.

IMG_5296

I dodaj do pojemnika.

IMG_5300

Następnie przeciśnij 4 ząbki czosnku.

IMG_5303

I dodaj, drobno pokrojonego, pomidora.

IMG_5313

Dodaj 3 duże łyżki czerwonego octu winnego.

IMG_5318

Następnie dodaj 1 dużą łyżkę oliwy.

IMG_5325

Teraz czas na 3 małe łyżeczki płatków chilli lub 2 swieże i drobno pokrojone papryczki.

IMG_5329

Następnie dodaj 1/2 małej łyżeczki soli.

IMG_5336

I zalej wszystko butelkowaną lub przegotowaną wodą do pełna.

IMG_5348_h

Wszystkie warstwy pięknie się prezentują ale trzeba je dokładnie wymieszać.

IMG_5349

Powstaje nam piękny, kolorowy sos.

IMG_5356_h

Zamknij słoik i włóż do lodówki. Wszystkie warzywa i przyprawy przejdą sobą i sos będzie jednolity.

IMG_5363

Smacznego 🙂