Kolejny niebiański sos z Ameryki Południowej. Tym razem pochodzi on z Chile i jest bardziej pikantny 🙂
Ten sos to gratka dla miłośników ostrzejszych potraw. Odrobina położona na kanapkę lub mięso sprawi, że odkryjesz zupełnie nowe smaki i zapragniesz ich więcej! Chilli robi swoje i podkręca każdą potrawę. Sosu możesz używać także do marynowania mięs lub jako dip do przekąsek.
15 minut
Łatwe
Potrzebne składniki
- słoik 0,5 l
- kiść kolendry
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor (najlepiej malinowy)
- 3 duże łyżki czerwonego octu winnego
- 1 duża łyżka oliwy
- 3 małe łyżeczki płatków chilli lub 2 świeże
- 1/2 małej łyżeczki soli
- woda (butelkowana lub przegotowana)
Przygotowanie
Umyj wszystkie warzywa oraz obierz czosnek i cebulę.
Pokrój drobno kolendrę.
Przygotuj wyparzony pojemnik.
Dodaj do niego pokrojoną kolendrę.
Pokrój 2 cebule w drobną kostkę.
I dodaj do pojemnika.
Następnie przeciśnij 4 ząbki czosnku.
I dodaj, drobno pokrojonego, pomidora.
Dodaj 3 duże łyżki czerwonego octu winnego.
Następnie dodaj 1 dużą łyżkę oliwy.
Teraz czas na 3 małe łyżeczki płatków chilli lub 2 swieże i drobno pokrojone papryczki.
Następnie dodaj 1/2 małej łyżeczki soli.
I zalej wszystko butelkowaną lub przegotowaną wodą do pełna.
Wszystkie warstwy pięknie się prezentują ale trzeba je dokładnie wymieszać.
Powstaje nam piękny, kolorowy sos.
Zamknij słoik i włóż do lodówki. Wszystkie warzywa i przyprawy przejdą sobą i sos będzie jednolity.
Smacznego 🙂