Szaszłyki to idealne połączenie mięsa i warzyw. Dobrze przygotowane zachowają świeżość i soczystość.
Osobiście przez długi czas preferowałem je z wieprzowiną lub baraniną, bo zawsze kiedy próbowałem wersji drobiowej, mięso było suche i bez popicia nie dało się zjeść 🙂 Mogło to też wynikać, że były odgrzewane albo za długo pieczone. W każdym bądź razie spróbowałem je wykonać sam! Ot co!
Przepis, który Wam przedstawię stosuję od niedawna, ale jest wyśmienity i zmienił moje przekonanie o mięsie drobiowym. Także kupujcie składniki i do roboty!
50 minut
2-3 osoby
Łatwy
Potrzebne składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- patyczki do szaszłyków
- składniki na tzatziki
Przygotowanie
Myjemy warzywa, a z mięsa pozbywamy się błon i tłuszczu.
Cukinię, mięso i paprykę kroimy w kostkę, natomiast cebulę w ćwiartki.
Wkładamy wszystko do jednej miski i dodajemy przyprawy.
2 łyżeczki czerwonej papryki.
1 łyżeczka kminku startego.
1/2 łyżeczki ostrej papryki.
1 łyżeczka oregano.
Solimy i pieprzymy.
Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek.
Całość dokładnie mieszamy, tak, aby wszystkie przyprawy pokryły składniki szaszłyka.
Warto pozostawić mieszankę na 15-20 minut, wtedy warzywa i mięso wchłoną przyprawy.
To teraz czas na robienie szaszłyków. Bierzemy patyk i nakładamy kolejno wszystkie składniki.
Polecam zaczynać i kończyć układankę kawałkiem papryki, która będzie trzymała całość na swoim miejscu. W środku kolejność jest dowolna.
No i kilka kolejnych 🙂
Następnie rozgrzewamy patelnię grillową (nie smarujemy już żadnym tłuszczem) i układamy na nim tyle szaszłyków ile się zmieści.
Smażymy ok. 4 minut z każdej strony (w sumie zajmie to aż 16 minut). Polecam sprawdzać co jakiś czas, czy aby nic się nie przypala.
I oto szaszłyki po 16 minutach pieczenia. Złociste i soczyste.
Szaszłyki można podawać ze wszystkim:
- z podpiekanymi ziemniaczkami
- ryżem
- frytkami
- gotowanymi ziemniakami
- pieczonym chlebem
A nawet same będą smakować wyśmienicie!
Ja podałem z gotowanym i lekko osolonym ryżem oraz sosem tzatziki.
Smacznego! 🙂