Okres letni sprzyja dostępności młodych ziemniaków. Są tanie i przepyszne.

Niewiele wysiłku, też trzeba włożyć, żeby wyczarować z nich cudo. Są doskonałym dodatkiem do mięs i ryb.

Pamiętam, jak mama robiła, to wystarczyły one same z koperkiem. Dodatkowo pocięta sałata z kwaśnym mlekiem do popicia – Pychota!

Ach to były czasy 😉 Teraz gotuję sam i chętnie przedstawię Wam jak ja je przyrządzam.

30 minut
3 osoby
Łatwy

Potrzebne składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kiść kopru

Przygotowanie

Myjemy ziemniaki i gotujemy ok. 10 minut od zagotowania wody. Gotowe będą kiedy da się w nie wbić wykałaczkę.

1

Kiedy są już ugotowane, odcedzamy.

2

Kroimy każdego ziemniaka na pół.

3

Dodajemy 1/4 kostki masła. Kiedy już się roztopi, potrząsamy garnkiem, żeby rozprowadzić masło po ziemniakach.

4

Dodajemy 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

5

I znowu wszystko dokładnie mieszamy.

6

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

7

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, włączamy termoobieg i wstawiamy naczynie na 15 minut. Ziemniaki ładnie się przypieką, będą rumiane z chrupiącą skórką.

8

Myjemy koper.

9

Drobno kroimy.

10

Upieczone ziemniaki wyglądają bardzo apetycznie 🙂

11

Posypujemy wszystko równomiernie koprem. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wg  uznania, już na talerzu.

12

Jeśli ziemniaki są daniem głównym to warto podać je ze szklanką maślanki, zsiadłego mleka, czy też kefiru.

Smacznego! 🙂

Podobne posty