Szpinak na szybko

Czyli szybki i zdrowy sposób na duży głód.

Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych, a do tego dobrze przyrządzony jest bardzo smaczny.

Wiele razy, kiedy nic mi się nie chciało, to przygotowywałem to proste danie. Pożywna porcja dodawała energii i pozwalała zapomnieć o jedzeniu na dłuższy czas.

20 minut
2 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 450 g/opakowanie)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Wsypujemy mrożony szpinak na patelnię/wok.

1

Dodajemy 4 łyżki oliwy.

2

Następnie przykrywamy i czekamy, aż się rozmrozi.

3

Polecam zamieszać od czasu do czasu, przyspieszy to rozmrażanie.

4

Dalej mieszamy, aby odparować nadmiar wodę.

5

Kiedy większa część wody odparuje, dodajemy sól, pieprz i wszystko mieszamy.

6

Po 5 minutach wbijamy 2 jajka.

7

Solimy i pieprzymy.

8

I wszystko mieszamy. Jajka będą się ścinać i łączyć ze szpinakiem.

9

Polecam nie smażyć szpinaku, aż cała woda odparuję, bo suchy szpinak ciężko się zjada 🙂 Warto też na koniec posmakować i dodać soli oraz pieprzu wg smaku.

10

Wykładamy na talerz i jemy!

11

Smacznego 🙂