Czyli szybki i zdrowy sposób na duży głód.
Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, zawiera dużo witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych, a do tego dobrze przyrządzony jest bardzo smaczny.
Wiele razy, kiedy nic mi się nie chciało, to przygotowywałem to proste danie. Pożywna porcja dodawała energii i pozwalała zapomnieć o jedzeniu na dłuższy czas.
20 minut
2 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 450 g/opakowanie)
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wsypujemy mrożony szpinak na patelnię/wok.
Dodajemy 4 łyżki oliwy.
Następnie przykrywamy i czekamy, aż się rozmrozi.
Polecam zamieszać od czasu do czasu, przyspieszy to rozmrażanie.
Dalej mieszamy, aby odparować nadmiar wodę.
Kiedy większa część wody odparuje, dodajemy sól, pieprz i wszystko mieszamy.
Po 5 minutach wbijamy 2 jajka.
Solimy i pieprzymy.
I wszystko mieszamy. Jajka będą się ścinać i łączyć ze szpinakiem.
Polecam nie smażyć szpinaku, aż cała woda odparuję, bo suchy szpinak ciężko się zjada 🙂 Warto też na koniec posmakować i dodać soli oraz pieprzu wg smaku.
Wykładamy na talerz i jemy!
Smacznego 🙂