Ten tradycyjny sos pochodzi z Argentyny i spowoduje, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Odkąd go spróbowałem i przyrządziłem sam, to nie wyobrażam sobie, bez niego grillowanego pieczywa, czy też mięsnej kanapki. Jest po prostu świetny!
Jego skład jest wręcz banalny, smak obłędny. Świeżość jaką nadaje mu pietruszka i jednocześnie kop smakowy z czosnku i octu robią ze zwykłej grzanki lub kanapki istny majstersztyk.
Miejsc, gdzie możecie go użyć, na pewno znajdziecie jeszcze więcej 🙂
10 minut
Łatwe
Potrzebne składniki
- Pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 małej łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu winnego z czerwonego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyj pietruszkę i obierz czosnek.
Przygotuj słoik.
Pokrój drobno pietruszkę i wrzuć do słoika.
Przeciśnij, przez praskę, 3 ząbki czosnki.
Następnie dodaj 2 małe łyżeczki suszonego oregano.
I dodaj 1/2 małej łyżeczki ostrej papryki. Jeśli lubisz ostre dania to dodaj całą łyżeczkę.
Zalej wszystko 1/2 szklanki oliwy i 1/4 szklanki octu winnego z czerwonego wina.
Dodaj niecałą łyżeczkę soli, po wymieszaniu, możesz dodać więcej jeśli chcesz. Dodaj także odrobinę pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego.
Teraz wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na dobę.
Potem dodawaj do wszystkiego czego zapragniesz. Sugeruję spróbować do wszelkich grzanek i kanapek. Niesamowicie wzbogaci ich smak.
Smacznego! 😉