Na śniadanie jadasz jajecznicę lub naleśniki? Jeśli tak, to najwyższy czas to zmienić! Proste i smaczne tosty na pewno urozmaicą każdy poranek.
Ciągnący ser i chrupiąca skórka. Czego można pragnąć więcej. No, może jeszcze dobra kawa lub kakao. Osobiście kocham weekendowe śniadania, ale jak człowiek chwilę się zastanowi, to ciągle jemy to samo. A to jajecznica, a to naleśniki, a to znowu kanapki. Rzadko kiedy sięgamy po zupełnie nowe przepisy. Nasze pomysły są jedynie drobnymi wariacjami tego co już znamy.
Warto więc spróbować czegoś innego i zaskoczyć domowników czymś nowym, najlepiej czymś, co jesteśmy zrobić w krótkim czasie. I takie właśnie są parmezanowe tosty z mozarellą 🙂
45 minut
2-4 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 1 opakowanie chleba tostowego
- 2 jajka
- ser mozarella (biała w kulkach)
- 100 – 150 g parmezanu
- 100 g mąki pszennej
- 2 duże łyżki masła
- świeże liście bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wyjmij 8 kromek chleba.
Obetnij skórkę z każdej strony.
Ma powstać jednolity kwadrat.
Przygotuj miskę.
Wbij 2 całe jajka.
Posyp wszystko odrobiną pieprzu.
I zetrzyj 100 – 150 g parmezanu.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Koniecznie spróbuj mieszaniny i jeśli będzie mało słona, to dodaj szczyptę soli. Słoność może być różna, w zależności od rodzaju użytego sera.
Teraz czas na mozarellę. Wyciągnij ją z opakowania i osusz papierowym ręcznikiem.
Pokrój w cienkie plastry, ok, 0,5 cm.
Każdy tost składa się z dwóch kromek chleba, ale o tym na pewno wiesz 🙂
Na lewą kromkę połóż mozzarellę.
Następnie dodaj świeży liść bazylii.
I przykryj prawą kromką.
W przekroju wygląda to tak 🙂
Teraz przygotuj talerz z ok 100 g mąki pszennej.
Roztop 2 duże łyżki masła na patelni i utrzymuj średnią moc kuchenki.
I kolejno obtocz tosty w mące.
Oraz w jajku z parmezanem.
Połóż tosty na patelni.
I przykryj pokrywką.
Po 1 do 2 minut sprawdź tosty, jeśli będą miały złocisty kolor jak poniżej, to przerzuć je na drugą stronę i przykryj pokrywką. Smaż kolejne 1-2 minuty.
Po usmażeniu tosty przekrój na pół i podaj w dowolnym ułożeniu.
Smacznego 🙂