Soczyste skrzydełka

Mięsa na skrzydełku jest niewiele, ale za to jakie przepyszne! I dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie. Jeśli będziesz piekł je zbyt krótko będą ciągnące, a jeśli przedobrzysz z czasem w piekarniku to będą suche bądź spalone. Poznaj sposób, który sprawi, że skrzydełka będą soczyste, a skórka rozpływała się w ustach.

Uwielbiam skrzydełka. W panierce, z grilla lub piekarnika. Jeśli są dobrze przygotowane smakują zawsze. Nie wymagają dużo czasu na przygotowanie, więc są idealnym starterem na imprezach lub sposobem na obiad po ciężkim dniu w pracy. Spróbujcie, a sami się przekonacie, jak łatwo przygotować idealne skrzydełka z kurczaka.

40 minut
3-4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg skrzydełek
  • 2 duże łyżki wędzonej papryki w proszku (może być zwykła słodka)
  • 1/2 dużej łyżki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 2 małe łyżeczki oregano
  • 1 duża łyżka cukru trzcinowego
  • 1 duża łyżka soli
  • 5 dużych łyżek oleju roślinnego

Przygotowanie

Przygotuj miskę na marynatę i dodaj 2 duże łyżki wędzonej papryki.

IMG_4670

Następnie dodaj 1/2 dużej łyżki pieprzu cayenne. Jeśli lubisz ostre potrawy to dodaj całą łyżkę 🙂

IMG_4674

Dodaj 2 małe łyżeczki oregano.

IMG_4675

Dodaj 1 dużą łyżkę cukru trzcinowego.

IMG_4679

Potem dodaj 1 dużą łyżkę soli.

IMG_4685

Tak to powinno wyglądać 🙂

IMG_4688

Następnie dodaj 5 dużych łyżek oleju roślinnego.

IMG_4691

Teraz wymieszaj wszystkie przyprawy wraz z olejem i odstaw do lodówki, na co najmniej 10 minut. Przyprawy wymieszają się i będą intensywniejsze. Marynata powinna być mokra i gęsta. Dzięki temu będzie dobrze trzymać na mięsie.

IMG_4697

Przygotuj skrzydełka. Umyj je i oczyść z niepotrzebnych skórek i pozostałości piór.

IMG_4702

I teraz najciekawsza część 🙂 Czas je podzielić. Weź ostry nóż i przetnij każde skrzydełko w 2 stawach.

IMG_4706

I drugi staw.

IMG_4709

Powstaną 3 części, z których najmniejszą trzeba odrzucić. I tak nie ma z niej żadnego pożytku, bynajmniej ja jej nie jadam 🙂 Podzielenie pozwoli przyprawom lepiej się wchłonąć w mięso, a także pieczenie na blaszce lub grillu będzie łatwiejsze, bo każde skrzydełko będzie zajmować mniej miejsca.

IMG_4710

Z każdego skrzydełka pozostaną 2 mięsne części.

IMG_4715

Ułóż wszystkie skrzydełka w dużej misce.

IMG_4718

I dodaj marynatę, która czekała w lodówce.

IMG_4720

Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej łyżką, wtedy ręce będą czyste 🙂

IMG_4724

Jeśli masz czas, pozostaw skrzydełka w lodówce na 24 godziny. Marynata stanie się kleista i doskonale wchłonie się w mięso. Efekt będzie znacznie lepszy.

IMG_4729

Wymieszane mięso z marynatą ułóż na blaszce. Ja piekę na papierze do pieczenia. Układam nawet po 2 arkusze, bo łatwiej potem umyć blachę.

W między czasie rozgrzej piekarnik do 230ºC i piecz skrzydełka przez 10 minut z włączonym termoobiegiem.

IMG_4734

Po 10 minutach wyglądają już na gotowe, ale jeszcze nie są! 🙂

IMG_4737

To czas aby je przełożyć na drugą stronę. Przełóż i  zmniejsz temperaturę do 170ºC (nadal włączony termoobieg) i piecz przez kolejne 20 minut.

IMG_4742

Po tym czasie skrzydełka są gotowe!

IMG_4744

Prawda, że piękne? 🙂

IMG_4745

Soczyste, z piękną skórką. Idealne!

IMG_4746

Skrzydełka podaj z ulubionymi sosami, młodymi ziemniaczkami lub ich podpiekaną wersją (jak na zdjęciu).

IMG_4750

Sosy to BBQ i Czosnkowy.

Smacznego!