Mięsa na skrzydełku jest niewiele, ale za to jakie przepyszne! I dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie. Jeśli będziesz piekł je zbyt krótko będą ciągnące, a jeśli przedobrzysz z czasem w piekarniku to będą suche bądź spalone. Poznaj sposób, który sprawi, że skrzydełka będą soczyste, a skórka rozpływała się w ustach.
Uwielbiam skrzydełka. W panierce, z grilla lub piekarnika. Jeśli są dobrze przygotowane smakują zawsze. Nie wymagają dużo czasu na przygotowanie, więc są idealnym starterem na imprezach lub sposobem na obiad po ciężkim dniu w pracy. Spróbujcie, a sami się przekonacie, jak łatwo przygotować idealne skrzydełka z kurczaka.
40 minut
3-4 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 1,5 kg skrzydełek
- 2 duże łyżki wędzonej papryki w proszku (może być zwykła słodka)
- 1/2 dużej łyżki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- 2 małe łyżeczki oregano
- 1 duża łyżka cukru trzcinowego
- 1 duża łyżka soli
- 5 dużych łyżek oleju roślinnego
Przygotowanie
Przygotuj miskę na marynatę i dodaj 2 duże łyżki wędzonej papryki.
Następnie dodaj 1/2 dużej łyżki pieprzu cayenne. Jeśli lubisz ostre potrawy to dodaj całą łyżkę 🙂
Dodaj 2 małe łyżeczki oregano.
Dodaj 1 dużą łyżkę cukru trzcinowego.
Potem dodaj 1 dużą łyżkę soli.
Tak to powinno wyglądać 🙂
Następnie dodaj 5 dużych łyżek oleju roślinnego.
Teraz wymieszaj wszystkie przyprawy wraz z olejem i odstaw do lodówki, na co najmniej 10 minut. Przyprawy wymieszają się i będą intensywniejsze. Marynata powinna być mokra i gęsta. Dzięki temu będzie dobrze trzymać na mięsie.
Przygotuj skrzydełka. Umyj je i oczyść z niepotrzebnych skórek i pozostałości piór.
I teraz najciekawsza część 🙂 Czas je podzielić. Weź ostry nóż i przetnij każde skrzydełko w 2 stawach.
I drugi staw.
Powstaną 3 części, z których najmniejszą trzeba odrzucić. I tak nie ma z niej żadnego pożytku, bynajmniej ja jej nie jadam 🙂 Podzielenie pozwoli przyprawom lepiej się wchłonąć w mięso, a także pieczenie na blaszce lub grillu będzie łatwiejsze, bo każde skrzydełko będzie zajmować mniej miejsca.
Z każdego skrzydełka pozostaną 2 mięsne części.
Ułóż wszystkie skrzydełka w dużej misce.
I dodaj marynatę, która czekała w lodówce.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej łyżką, wtedy ręce będą czyste 🙂
Jeśli masz czas, pozostaw skrzydełka w lodówce na 24 godziny. Marynata stanie się kleista i doskonale wchłonie się w mięso. Efekt będzie znacznie lepszy.
Wymieszane mięso z marynatą ułóż na blaszce. Ja piekę na papierze do pieczenia. Układam nawet po 2 arkusze, bo łatwiej potem umyć blachę.
W między czasie rozgrzej piekarnik do 230ºC i piecz skrzydełka przez 10 minut z włączonym termoobiegiem.
Po 10 minutach wyglądają już na gotowe, ale jeszcze nie są! 🙂
To czas aby je przełożyć na drugą stronę. Przełóż i zmniejsz temperaturę do 170ºC (nadal włączony termoobieg) i piecz przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie skrzydełka są gotowe!
Prawda, że piękne? 🙂
Soczyste, z piękną skórką. Idealne!
Skrzydełka podaj z ulubionymi sosami, młodymi ziemniaczkami lub ich podpiekaną wersją (jak na zdjęciu).
Sosy to BBQ i Czosnkowy.
Smacznego!