Okres letni sprzyja dostępności młodych ziemniaków. Są tanie i przepyszne.
Niewiele wysiłku, też trzeba włożyć, żeby wyczarować z nich cudo. Są doskonałym dodatkiem do mięs i ryb.
Pamiętam, jak mama robiła, to wystarczyły one same z koperkiem. Dodatkowo pocięta sałata z kwaśnym mlekiem do popicia – Pychota!
Ach to były czasy 😉 Teraz gotuję sam i chętnie przedstawię Wam jak ja je przyrządzam.
30 minut
3 osoby
Łatwy
Potrzebne składniki
- 750 g ziemniaków
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- kiść kopru
Przygotowanie
Myjemy ziemniaki i gotujemy ok. 10 minut od zagotowania wody. Gotowe będą kiedy da się w nie wbić wykałaczkę.

Kiedy są już ugotowane, odcedzamy.

Kroimy każdego ziemniaka na pół.

Dodajemy 1/4 kostki masła. Kiedy już się roztopi, potrząsamy garnkiem, żeby rozprowadzić masło po ziemniakach.

Dodajemy 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

I znowu wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, włączamy termoobieg i wstawiamy naczynie na 15 minut. Ziemniaki ładnie się przypieką, będą rumiane z chrupiącą skórką.

Myjemy koper.

Drobno kroimy.

Upieczone ziemniaki wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Posypujemy wszystko równomiernie koprem. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wg uznania, już na talerzu.

Jeśli ziemniaki są daniem głównym to warto podać je ze szklanką maślanki, zsiadłego mleka, czy też kefiru.
Smacznego! 🙂
