Ziemniaki są niesamowite. Można je podawać w niezliczonych formach i zawsze smakują dobrze! Dlatego chciałbym Wam przedstawić jedną z moich ulubionych form podania tego warzywa, a mianowicie, jako purée.
Purée może kojarzyć się z czymś trudnym, ale jest banalnie proste. Jest świetną alternatywą dla tłuczonych ziemniaków. Dodatek mleka i masła sprawiają, że konsystencja jest aksamitna i wilgotna. Tym samym łatwiej je spożyć. Świetnie także nadaje się do potraw bez sosów. Rozmaryn i ząbek czosnku nadają purée pazura i sprawiają, że można je zjeść bez innych dodatków.
Uwierzcie mi, spróbujecie raz i już przez długi czas będzie przygotowywać ziemniaki w tej formie 🙂
30 minut
3-4 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 250 ml mleka
- 1 duża łyżka masła
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- sól
Przygotowanie
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Kilkakrotnie przepłucz i zalej czystą wodą.
Dodaj 3/4 dużej łyżeczki soli i wstaw do gotowania.
Przygotuj czosnek i rozmaryn.
Podczas, gdy ziemniaki się gotują, przygotuj mały rondelek.
Wlej do niego 250 ml mleka.
I dodaj 1 dużą łyżkę masła.
Dodaj również 2 gałązki świeżego rozmarynu.
Oraz przeciśnij przez praskę 1 ząbek czosnku.
Wszystko wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem. Nie zapomnij mieszać od czasu do czasu.
Ugotowane na miękko ziemniaki odcedź.
Weź tłuczek i dobrze je ubij. Jeśli posiadasz w domu praskę do ziemniaków, to możesz je przez nią przecisnąć.
Tak powinna wyglądać mleczno-maślana zalewa do purée.
Wlej całość zalewy do ziemniaków, najlepiej przez sitko.
Teraz ponownie, weź tłuczek i dokładnie ubij mleko z ziemniakami. Im więcej czasu poświęcisz, tym purée będzie bardziej gładkie. Jeśli posiadasz w domu duże sito, to możesz przetrzeć całość przez nie. Purée będzie wtedy idealnie gładkie i bez grudek.
Purée podaj z ulubionym mięsem, gulaszem, czy też z jajkiem sadzonym.
Smacznego!