Purée z rozmarynem

Ziemniaki są niesamowite. Można je podawać w niezliczonych formach i zawsze smakują dobrze! Dlatego chciałbym Wam przedstawić jedną z moich ulubionych form podania tego warzywa, a mianowicie, jako purée.

Purée może kojarzyć się z czymś trudnym, ale jest banalnie proste. Jest świetną alternatywą dla tłuczonych ziemniaków. Dodatek mleka i masła sprawiają, że konsystencja jest aksamitna i wilgotna. Tym samym łatwiej je spożyć. Świetnie także nadaje się do potraw bez sosów. Rozmaryn i ząbek czosnku nadają purée pazura i sprawiają, że można je zjeść bez innych dodatków.

Uwierzcie mi, spróbujecie raz i już przez długi czas będzie przygotowywać ziemniaki w tej formie 🙂

30 minut
3-4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Kilkakrotnie przepłucz i zalej czystą wodą.

img_6261

Dodaj 3/4 dużej łyżeczki soli i wstaw do gotowania.

img_6270

Przygotuj czosnek i rozmaryn.

img_6276

Podczas, gdy ziemniaki się gotują, przygotuj mały rondelek.

img_6279

Wlej do niego 250 ml mleka.

img_6281

I dodaj 1 dużą łyżkę masła.

img_6284

Dodaj również 2 gałązki świeżego rozmarynu.

img_6286

Oraz przeciśnij przez praskę 1 ząbek czosnku.

img_6287

Wszystko wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem. Nie zapomnij mieszać od czasu do czasu.

img_6293

Ugotowane na miękko ziemniaki odcedź.

img_6321

Weź tłuczek i dobrze je ubij. Jeśli posiadasz w domu praskę do ziemniaków, to możesz je przez nią przecisnąć.

img_6325

Tak powinna wyglądać mleczno-maślana zalewa do purée.

img_6332

Wlej całość zalewy do ziemniaków, najlepiej przez sitko.

img_6334

Teraz ponownie, weź tłuczek i dokładnie ubij mleko z ziemniakami. Im więcej czasu poświęcisz, tym purée będzie bardziej gładkie. Jeśli posiadasz w domu duże sito, to możesz przetrzeć całość przez nie. Purée będzie wtedy idealnie gładkie i bez grudek.

img_6335

Purée podaj z ulubionym mięsem, gulaszem, czy też z jajkiem sadzonym.

img_6338_header

Smacznego!