Jeden z najprostszych w wykonaniu i najsmaczniejszych sosów. Można go stosować do mięs, ryb, jajek lub po prostu posmarować nim kanapkę. Jak zobaczysz, jak łatwo go przygotować, to już nigdy nie kupisz go w sklepie.
Sos wzbogaci smak każdego dania grillowego lub będzie stanowił idealny dip dla przystawek. Każdy zwolennik czosnku musi go mieć zawsze w lodówce i kropka!
10 minut
3-4 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 5 małych łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 4 małe łyżeczki majonezu
- 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki suszonego
- 1 mała łyżeczka cukru
- 1 mała łyżeczka oregano
- 1 mała łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotowuj miseczkę.
Dodaj 5 małych łyżeczek jogurtu naturalnego.
Dodaj 4 małe łyżeczki majonezu.
Następnie przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku lub dodaj 2 małe łyżeczki suszonego.
Dodaj 1 małą łyżeczkę cukru.
A teraz czas na zioła. Dodaj 1 małą łyżeczkę suszonego oregano.
I jedną małą łyżeczkę suszonej bazylii.
Dodaj sól i pieprz. Na początku tylko lekko oprósz. Później dodasz więcej jeśli będzie taka potrzeba.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
Sos najlepiej odstawić na 10-15 minut do lodówki, wtedy wszystko dokładnie się wymiesza i sos będzie aksamitny. Jeśli jednak nie masz na to czasu to nic wielkiego się nie stanie 🙂
Jeśli potrzebujesz więcej sosu, po prostu przemnóż składniki razy dwa lub X.
Smacznego! 🙂