Poznajcie moją wersję pstrąga w pietruszce z pysznym sosem koperkowym i podpiekanymi ziemniaczkami 🙂
60 minut
2 osoby
Łatwy
Potrzebne składniki
- 2 filety z pstrąga (ok. 250 g każdy)
- 1/2 kostki masła
- kiść pietruszki
- sól
- pieprz
- cytryna
- składniki na sos koperkowy
- składniki na podpiekane ziemniaczki
Przygotowanie
Przygotuj nać pietruszki i cytrynę.
Układamy rybę na foli aluminiowej, błyszczącą stroną do środka.
Oprószamy solą i pieprzem.
1/4 kostki masła kroimy na mniejsze plasterki i układamy na rybie.
Całą pietruszkę układamy równomiernie na rybie.
Dokładnie zawijamy folię. Gdy zrobimy to niedokładnie, woda odparuje i mięso stanie się suche. Zaczynamy od boków.
Z kolei góra i dół. Z drugim filetem powtarzamy wszystkie punkty.
Następnie wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 °C i pieczemy przez 40 minut.
Po wyjęciu i odwinięciu, usuwamy pietruszkę. Rybka powinna wyglądać jak poniżej. Soczysta i mięciutka.
Poniżej propozycja podania z sosem koperkowym i podpiekanymi ziemniaczkami. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny lub podajemy ją na talerzu w kawałkach.
Tak przygotowana ryba będzie smakowała niemal każdemu. Smakowite dodatki wzbogacą smak i sprawią, że talerz będzie pusty 🙂
Smacznego!