Krupnik to moja trzecia ulubiona zupa po rosole i pomidorowej. Jest zdrowa i doskonale rozgrzewa.
Zupa to danie obowiązkowe w moim tygodniowym menu. Gotuje się ją bardzo łatwo, a starcza jej nawet na dwa dni. Jest wiele wersji krupniku, ale ta, oparta na mięsie drobiowym, odpowiada mi najbardziej. Jest delikatna, a odpowiednia ilość kaszy i ziemniaków nasyci każdego.
90 minut
4 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 2 ćwiartki kurczaka
- 2 liście laurowe
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- duży plaster selera (100 g)
- 1 cebula
- 6 średnich ziemniaków
- 150 g surowej kaszy jęczmiennej
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
- kiść koperku
- kiść natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Do garnka wlewamy 3 litry wody.
Oczyść i dodaj 2 ćwiartki kurczaka. Rozpocznij gotowanie.
Po chwili dodaj 1 płaską, dużą łyżkę soli.
Przygotuj warzywa: seler, pietruszkę. Marchewkę pokrój w kostkę a cebulę opal. Nie zapomnij o liściach laurowych, zielu angielskim i ziarnach pieprzu.
Dodaj wszystkie warzywa do zupy.
Gotuj do miękkości mięsa, warzyw i dodaj 150 g kaszy jęczmiennej.
W międzyczasie przygotuj ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy po upływie 10 minut od wrzucenia kaszy.
Posiekaj zieleninę: koper i nać pietruszki.
I dodaj do zupy.
Gotuj do miękkości ziemniaków, a następnie dopraw solą i pieprze do smaku.
Smacznego!