Pizza, która zaskoczyła niejednego! Mięso i doskonałe połączenie sosów bbq i czosnkowego będzie pieściło Twoje podniebienie.
Pizza odkryta jakiś rok temu, przez przypadek. Zamówiliśmy z pewnej pizzeri wszystkie wersje bbq, a było ich aż cztery. Mimo takiego wyboru tylko ta jedna utkwiła w pamięci na długo i była ostra walka o ostatni kawałek. Od tamtego czasu jest ona jedną z moich ulubionych, dlatego też postanowiłem Wam zaprezentować moją interpretację tego świetnego połączenia składników.
60 minut
3-4 osoby
Średnie
Potrzebne składniki (2 pizze)
- Składniki i przygotowanie ciasta znajdują się w poście Pizza idealna
Składniki na górę pizzy:
- 300 g wieprzowego mięsa mielonego
- 100 g boczku wędzonego
- sos czosnkowy
- sos bbq
- 250 g sera mozzarella – 125 gram na jedną pizzę (ja kupuję taki granulowany)
- 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie
Zanim przystąpisz do wyrabiania ciasta to musisz najpierw przyprawić mięso mielone.
Dodaj 5 łyżeczek sosu bbq.
Oraz jedną łyżeczkę suszonego oregano.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto z postu – Pizza idealna.
Wysmaruj spód sosem bbq.
Postaraj się rozsmarować sos bardzo równomiernie.
Następnie dodaj starty ser mozzarella.
Wyciągnij mięso z lodówki i rozłóż po je po całej pizzy jak poniżej.
Długie plastry boczku przekrój na takie ok. 3 cm i połóż je pomiędzy mięsem mielonym.
Teraz czas na kolejną warstwę sosu bbq.
A teraz magiczny składnik, który wraz z sosem bbq, robi z tej pizzy majstersztyk! Czas na sos czosnkowy!
Rozgrzej piekarnik (bez termoobiegu) do 250°C i piecz pizze ok. 7-8 minut. Po czym sprawdź spód pizzy, jeżeli jest jeszcze biały to piecz kolejne 1-2 minuty.
Gotowa! Po wyciągnięciu daj pizzy chwilę odparować, żeby pozwolić wszystkim składnikom odrobinę zgęstnieć. I uważaj na palce, bo pizza jest tak smaczna, że możesz je utracić podczas wyżerki 🙂
Smacznego!