Pizza idealna

Pizzę lubi każdy, czy to mały, czy to duży 🙂

Dokładnie pamiętam wersję pizzy, przyrządzaną przez moją mamę, która była zupełnie inna od tego, co oferują dzisiejsze restauracje. Było to grube drożdżowe ciasto, pokryte, wcześniej przesmażoną, mieszanką pieczarek, cebuli i papryki. Całość pokrywała gruba warstwa startego sera, która po stopieniu była przepyszna! Chętnych do zjedzenia nigdy nie brakowało i czasami trudno było dostać drugi kawałek 🙂 Kiedyś na pewno jeszcze przygotuję ją w takim wydaniu…

Obecnie najczęściej jada się pizzę na cienkim cieście, które ja też preferuję. Wolę rozkoszować się różnorodnością dodatków, niż zapychać się dużą ilością ciasta.

Przepisów na pizzę jest bardzo wiele. Jednak przepis to jedno, a sam proces przygotowania to drugie. Obydwie te rzeczy ewoluowały u mnie z każdą próbą przygotowania tego pysznego dania i mam wrażenie, że wykonuję je bardzo dobrze. Świadczą o tym bardzo pozytywne opinie od znajomych, którzy mieli okazję skosztować mojego wypieku, a było ich wielu i będzie jeszcze więcej 🙂

Także, jeżeli planujesz przygotować coś pysznego, dla większego grona znajomych, to pizza będzie sprawdzoną opcją!

60 minut
3-4  osoby
Średnie

Potrzebne składniki (2 pizze)

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 50 g drożdży (1/2 standardowej kostki)
  • 1/2 kubka wody
  • 1/2 kubka mleka 3,2%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cukier
  • sól

Dodatki na górę pizzy:

  • 200 g pieczarek
  • ser mozzarella ok. 150 gram na jedną pizzę (ja kupuję taki granulowany)
  • salami (w mojej wersji jest salami z pieprzem)
  • 1 cebula
  • ketchup pikantny
  • świeża bazylia
  • oregano

Przygotowanie

Przygotuj miskę.

1

Przygotuj mąkę na dwa kubki.

2

I przesiej przez sitko. Mąka zostanie napowietrzona, co przyspieszy wyrastanie ciasta.

3

Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli.

12

Wymieszaj i zrób dołek w środku mąki.

13

Czas przygotować drożdże. Napełnij do połowy kubek ciepłą wodą.

5

Dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.

6

Pokrusz i dodaj drożdże.

7

I dokładnie wymieszaj.

9

Następnie dolej do pełna mleka. Pamiętaj, że mleko musi mieć temperaturę pokojową. Zazwyczaj mamy je w lodówce, więc polecam wstawić je na 10-15 sekund do mikrofali.

10

Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

11

Mieszanina jest gotowa kiedy zacznie wychodzić poza kubek.

14

Dodaj zawartość kubka do, wcześniej przygotowanej, mąki.

15

No i teraz najtrudniejsze. Musisz wyrobić ciasto.

16

Ciasto będzie się lepiło, ale postaraj się dokładnie wszystko wymieszać.

17

Następnie podsyp odrobiną mąki. Lepiej dodawać małe porcje niż od razu dużo, gdyż łatwiej się wyrabia.

18

Podsypywanie mąką powtarzaj aż ciasto przestanie się kleić.

19

Następnie dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek.

20

I ponownie wyrób ciasto.  Pamiętaj, aby oliwa dotarła wszędzie! Ciasto będzie bardzo wilgotne, ale tak ma być.

22

Podsypuj mąką do chwili uzyskania miękkiego, nielepiącego się ciasta.

23

Wyrobione ciasto spłaszcz ręką i zrób dziurki palcem.

24

Następnie przykryj papierowym ręcznikiem, bądź ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

25

Czas na dodatki! Ja uwielbiam pieczarki i salami, ale Ty możesz dodać co chcesz. Tylko nie przesadź, zbyt duża ilość może spowodować, że będziesz miał zupę a nie pizzę 🙂

26

Po 20 minutach ciasto już wyrosło.

27

Wyrób je jeszcze raz.

28

Następnie posyp delikatnie blat mąką.

29

Ułóż na nim ciasto.

30

Posyp mąką.

31

I wyrób je jeszcze raz na blacie.

32

Następnie zrób z ciasta wałek.

33

I przekrój ciasto na 2 części. Każda z części idealnie pokryje standardową blachę piekarnika i ciasto będzie miało odpowiednią grubość.

34

Każdą z połówek uformuj w bułkę.

35

Posyp je delikatnie mąką i odstaw na 5 minut. Ciasto powinno jeszcze raz podrosnąć.

36

Czas na wałkowanie! Rozgnieć pięścią ciasto.

37

Zrób to dokładnie, żeby nie było żadnych górek.

38

Następni posyp i rozprowadź mąkę z dwóch stron ciasta.

39

Przygotuj wałek i rozwałkuj na kształt blachy, którą posiadasz. Podczas wałkowania możesz delikatnie podsypywać mąką, żeby ciasto się nie kleiło do blatu.

40

Grubość rozwałkowania musisz dobrać pod siebie. Ja preferuję cieniutkie ciasto więc wałkuję bardzo cienko.

41

Rozgrzej piekarnik (bez termoobiegu) do 250°C. Wysmaruj blachę olejem (1-2 łyżki)

42

I ułóż ciasto na niej.

43

Uwaga! W tym momencie możesz przejść do przepisu Pizza BBQ.

Wysmaruj ciasto ketchupem, zostawiając ok. 1 cm z brzegu.

44

Rozprowadź po całości ser.

45

Następnie salami. Nie układaj składników jeden obok drugiego, pizza musi oddychać, bo inaczej wszystko będzie pływać.

46

W wolne przestrzenie połóż pieczarki.

47

I posyp dowolnie cebule.

48

Następnie posyp wszystko oregano.

49

I włóż do rozgrzanego piekarnika na najniższą półkę. Piecz przez ok 8 minut. Ser powinien się rozpuścić a składniki podpiec.

50

I gotowe! Po wyciągnięciu daj pizzy 2 minuty, aby odparowała.

51

Pięknie przypieczone dodatki to gwarancja udanej pizzy.

52

Ja przed podaniem często dodaję świeżą bazylię, która pięknie pachnie i podkreśla smak.

53

Smacznego 🙂