Krupnik to moja trzecia ulubiona zupa po rosole i pomidorowej. Jest zdrowa i doskonale rozgrzewa.

Zupa to danie obowiązkowe w moim tygodniowym menu. Gotuje się ją bardzo łatwo, a starcza jej nawet na dwa dni. Jest wiele wersji krupniku, ale ta, oparta na mięsie drobiowym, odpowiada mi najbardziej. Jest delikatna, a odpowiednia ilość kaszy i ziemniaków nasyci każdego.

90 minut
4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży plaster selera (100 g)
  • 1 cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • 150 g surowej kaszy jęczmiennej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • kiść koperku
  • kiść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Do garnka wlewamy 3 litry wody.

1

Oczyść i dodaj 2 ćwiartki kurczaka. Rozpocznij gotowanie.

2

Po chwili dodaj 1 płaską, dużą łyżkę soli.

3

Przygotuj warzywa: seler, pietruszkę. Marchewkę pokrój w kostkę a cebulę opal. Nie zapomnij o liściach laurowych, zielu angielskim i ziarnach pieprzu.

4

Dodaj wszystkie warzywa do zupy.

5

Gotuj do miękkości mięsa, warzyw i dodaj 150 g kaszy jęczmiennej.

6

W międzyczasie przygotuj ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy po upływie 10 minut od wrzucenia kaszy.

8

Posiekaj zieleninę: koper i nać pietruszki.

9

I dodaj do zupy.

11

Gotuj do miękkości ziemniaków, a następnie dopraw solą i pieprze do smaku.

Smacznego!

Podobne posty