Podpiekane ziemniaczki

Podpiekane ziemniaczki są świetną alternatywą dla frytek. Dobrana mieszanka przypraw nada im doskonały smak i wygląd. Zapraszam do zapoznania się z moją wersją tego smakołyku.

30 minut
2-3 osoby
Łatwy

Potrzebne składniki

  • ok. 750 gm ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 2-3 przeciśnięte ząbki
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Przygotowuj porcję ziemniaków. Umyj je i obierz.

1

Przekrój ziemniaki na pół, a następnie pokrój w talarki ok. 0,5 cm.

2

Odłóż całość na bok i przygotuj patelnię.

3

Rozgrzej patelnię i wlej 4 duże łyżki oleju.

4

Dodaj 2 łyżeczki papryki czerwonej.

5

Dodaj 1 łyżeczkę granulowanego czosnku lub 2-3 przeciśnięte ząbki.

6

Następnie dodaj 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Ta mieszanka ziół idealnie pasuje do ziemniaków, o czym przekonasz się już wkrótce.

7

Podgrzej całość przez minutę.

8

I wymieszaj.

9

Dodaj, wcześniej pokrojone, ziemniaki.

10

I dokładnie wymieszaj z przyprawami i ziołami.

11

Piecz do miękkości. Ważne jest, żeby dobrać odpowiednią moc palnika (płyty), bo gdy pieczemy na zbyt małej to ziemniaki będą się rozpadać, a mają się ładnie przypiec.

12

Dla osób, które lubią pikantne dania polecam dodać 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne.

13

Wymieszaj i podpiecz je tak jak lubisz. Podczas pieczenia warto próbować, czy ziemniaki są już gotowe.

14

Po przełożeniu na talerz, solimy wedle uznania. Zapiekane ziemniaczki są świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb.

Smacznego 🙂