Podpiekane ziemniaczki są świetną alternatywą dla frytek. Dobrana mieszanka przypraw nada im doskonały smak i wygląd. Zapraszam do zapoznania się z moją wersją tego smakołyku.
30 minut
2-3 osoby
Łatwy
Potrzebne składniki
- ok. 750 gm ziemniaków
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 2-3 przeciśnięte ząbki
- 2 łyżeczki papryki czerwonej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie
Przygotowuj porcję ziemniaków. Umyj je i obierz.
Przekrój ziemniaki na pół, a następnie pokrój w talarki ok. 0,5 cm.
Odłóż całość na bok i przygotuj patelnię.
Rozgrzej patelnię i wlej 4 duże łyżki oleju.
Dodaj 2 łyżeczki papryki czerwonej.
Dodaj 1 łyżeczkę granulowanego czosnku lub 2-3 przeciśnięte ząbki.
Następnie dodaj 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Ta mieszanka ziół idealnie pasuje do ziemniaków, o czym przekonasz się już wkrótce.
Podgrzej całość przez minutę.
I wymieszaj.
Dodaj, wcześniej pokrojone, ziemniaki.
I dokładnie wymieszaj z przyprawami i ziołami.
Piecz do miękkości. Ważne jest, żeby dobrać odpowiednią moc palnika (płyty), bo gdy pieczemy na zbyt małej to ziemniaki będą się rozpadać, a mają się ładnie przypiec.
Dla osób, które lubią pikantne dania polecam dodać 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne.
Wymieszaj i podpiecz je tak jak lubisz. Podczas pieczenia warto próbować, czy ziemniaki są już gotowe.
Po przełożeniu na talerz, solimy wedle uznania. Zapiekane ziemniaczki są świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb.
Smacznego 🙂