Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to świetny pomysł na syty obiad. Pyszny gulasz z plackami ziemniaczanymi jest wybornym połączeniem i nakarmi każdego pasibrzucha 🙂

120 minut
2-3 osoby
Średni

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego, gulaszowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 duże cebule
  • 0,5 l bulionu
  • 2 łyżki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie (2 ziarnka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • składniki na placki ziemniaczane

Przygotowanie

Mięso pokrój 2-centymetrową kostkę.

1

Wlej 3 łyżki oleju i rozgrzej patelnię.

2

Wrzuć mięso.

3

Posyp mięso solą i pieprzem.

4

Posyp dwiema łyżkami mąki tortowej.

5

Wymieszaj i podsmaż mięso do złocistego koloru.

9

Pokrój 2 cebule w piórka, dodaj do mięsa i wymieszaj.

10

Smaż, aż cebula będzie miękka.

11

Następnie przełóż wszystko do garnka, w którym będziemy dusić gulasz.

12

Wlej 0,5 l bulionu i wymieszaj.

13

Pokrój jedną paprykę w kostkę.

14

Dodaj pokrojoną paprykę do gulaszu.

15

Dodaj dwie łyżki czerwonej papryki w proszku.

16

Dodaj pół łyżeczki ostrej papryki/pieprzu cayenne.

17

Dodaj dwa listki laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego.

18

Dodaj łyżeczkę majeranku.

19

Przeciśnij 2-3 ząbki czosnku i dodaj do gulaszu.

20

Dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.

21

Wymieszaj wszystko.

22

Duś gulasz pod przykryciem przez ok. 1-1,5 godziny.

23

Kiedy mięso będzie miękkie to gulasz już jest prawie gotowy! 🙂

24

Dodaj dużą łyżkę śmietany 18%.

25

Wymieszaj wszystko.

26

Gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania.

27

Gulasz gotowy to czas usmażyć placki ziemniaczane.

Polecam smażyć i od razu podawać z gulaszem na stół, gorące placki są najlepsze!

Można podawać w wersji z jednym plackiem.

35

Ale ja zawsze lubię solidną porcję z dwoma 😉

36

Smacznego! 🙂