Placki ziemniaczane goszczą w mojej kuchni nie od dziś, ze śmietaną i cukrem, w sosie curry, po węgiersku, zbójnicku, z sosem pieczarkowym, są po prostu pyszne! 🙂

Wkrótce podzielę się przepisami wspaniałych sosów, tymczasem skupcie się na przepisie.

30 minut
2-3 osoby
Łatwy

Potrzebne składniki

  • ok. 750 gm ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • ćwiartka łyżeczki soli
  • ćwiartka łyżeczki pieprzu
  • 7 łyżek oleju

Przygotowanie

Przygotowujemy porcję ziemniaków.

24

Obieramy i ścieramy ziemniaki na małym oczku.

25

Dodajemy całe jajko, ćwiartkę łyżeczki soli i ćwiartkę łyżeczki pieprzu (ja zawsze używam świeżo mielonego) oraz 3 łyżki mąki tortowej.

26

Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.

27

Wlej 7 łyżek oleju i rozgrzej patelnię.

32

Ułóż placki według uznania i smaż, aż się zarumienią.

33

Tak wyglądają placki po przełożeniu na drugą stronę.

34

Uzyskaj taki kolor z obu stron, a twoje placki będą świetnym deserem lub dodatkiem do pysznego sosu.

Smacznego! 🙂

Podobne posty