Polędwica to najcenniejsza cześć mięsa wieprzowego. Jest bardzo delikatna, soczysta i smakuje wybornie.
Mięso to, jest najdroższe, jeśli chodzi o wieprzowinę, ale jego delikatność i smak wszystko wynagrodzi. Zatem nalegam żeby, od czasu do czasu, wyłożyć kilka złotych więcej i delektować się tym pysznym smakołykiem.
Wariacji przygotowania polędwiczek jest wiele, ale ja pokaże Wam najprostszą z możliwych, bo mięso obroni się same.
10 minut – polędwica, 30 minut ziemniaki
2-3 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 1/2 kg polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- składniki na pieczone młode ziemniaki
Polecam zacząć od pieczonych młodych ziemniaków, gdyż samą polędwicę wykonuję się w 10 minut i warto to zrobić kiedy włożymy ziemniaki do piekarnika.
Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie kroimy na 3 cm plastry.
Każdy z plastrów układamy na płasko i ugniatamy dłonią.
Całość posypujemy solą z jednej strony, najlepiej gruboziarnistą i poklepujemy dłonią.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy 2 łyżki oleju.
Układamy plastry na patelni posoloną stroną i smażymy przez 4 minuty na jednej stronie.
Posypujemy wszystko solą.
Po 4 minutach przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.
Kiedy z polędwicy wypłyną soki i będzie się tworzyć piana, jak poniżej, to jest to znak, że już są gotowe.
Polędwice wykładamy na talerz razem, z wcześniej przygotowanymi, pieczonymi młodymi ziemniakami.
I obficie posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Gotowe!
Smacznego! 🙂