Szaszłyki z kurczaka z cukinią

Szaszłyki to idealne połączenie mięsa i warzyw. Dobrze przygotowane zachowają świeżość i soczystość.

Osobiście przez długi czas preferowałem je z wieprzowiną lub baraniną, bo zawsze kiedy próbowałem wersji drobiowej, mięso było suche i bez popicia nie dało się zjeść 🙂 Mogło to też wynikać, że były odgrzewane albo za długo pieczone. W każdym bądź razie spróbowałem je wykonać sam! Ot co!

Przepis, który Wam przedstawię stosuję od niedawna, ale jest wyśmienity i zmienił moje przekonanie o mięsie drobiowym. Także kupujcie składniki i do roboty!

50 minut
2-3 osoby
Łatwy

Potrzebne składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków
  • składniki na tzatziki

Przygotowanie

Myjemy warzywa, a z mięsa pozbywamy się błon i tłuszczu.

1

Cukinię, mięso i paprykę kroimy w kostkę, natomiast cebulę w ćwiartki.

2

Wkładamy wszystko do jednej miski i dodajemy przyprawy.

3

2 łyżeczki czerwonej papryki.

4

1 łyżeczka kminku startego.

5

1/2 łyżeczki ostrej papryki.

6

1 łyżeczka oregano.

7

Solimy i pieprzymy.

8

Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek.

9

Całość dokładnie mieszamy, tak, aby wszystkie przyprawy pokryły składniki szaszłyka.

10

Warto pozostawić mieszankę na 15-20 minut, wtedy warzywa i mięso wchłoną przyprawy.

11

To teraz czas na robienie szaszłyków. Bierzemy patyk i nakładamy kolejno wszystkie składniki.

Polecam zaczynać i kończyć układankę kawałkiem papryki, która będzie trzymała całość na swoim miejscu. W środku kolejność jest dowolna.

12

No i kilka kolejnych 🙂

13

Następnie rozgrzewamy patelnię grillową (nie smarujemy już żadnym tłuszczem) i układamy na nim tyle szaszłyków ile się zmieści.

14

Smażymy ok. 4 minut z każdej strony (w sumie zajmie to aż 16 minut). Polecam sprawdzać co jakiś czas, czy aby nic się nie przypala.

15

I oto szaszłyki po 16 minutach pieczenia. Złociste i soczyste.

16

Szaszłyki można podawać ze wszystkim:

A nawet same będą smakować wyśmienicie!

Ja podałem z gotowanym i lekko osolonym ryżem oraz sosem tzatziki.

17

Smacznego! 🙂