Sos, który wzbogaci każdą przekąskę! Często smaruję nim świeżo przygotowane pieczywo 🙂 Pychota!
Marynowane warzywa w occie spowodują, że sos nada wędlinom pikantności, a ze zwykłych kanapek zrobi smakołyk, który szybko zniknie ze stołu!
20 minut
Na tyle ile starczy 🙂
Łatwe
Potrzebne składniki
- 4 jajka
- 3-4 ogórki korniszone (ok. 100 g)
- 100 g grzybów marynowanych
- 6 łyżek majonezu (300 ml)
- 1 łyżka musztardy (jednolitej)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Obierz jajka i przygotuj marynowane warzywa.
Oddziel żółtka od jajek (zostaw w całości), następnie pokrój w kostkę białka, ogórki i grzyby.
Dodaj ugotowane żółtka do miski i rozgnieć łyżką.
Dodaj dużą łyżkę musztardy, najlepiej takiej o jednolitej konsystencji.
Czas na majonez! Dodaj go 6 dużych łyżek.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Nie musi to być jednolita masa.
Następnie dodaj pokrojone białka jajek, ogórki i grzyby.
I wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj sól i świeżo mielony pieprz.
Wymieszaj i spróbuj sosu, ewentualnie dopraw jeszcze raz.
Przełóż do ładnego naczynia i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Smacznego! 🙂