W BigMac-u najważniejszy jest sos. Cała reszta to tylko dodatek. Po dziś dzień ten prosty burger widnieje w menu sieci McDonalds. Dlaczego? Bo nadal smakuje i nadal jest często kupowany.

Teraz możesz go przygotować we własnym domu i cieszyć się jego smakiem, wiedząc, że użyłeś świeżych i dobrej jakości składników.

Domowy BigMac to burger, który zachwyci każdego. Jego wsaniały sos dodaje mu wyjątkowego smaku i wyróżnia go na tle innych. Spróbujcie sami a zaskoczycie najbliższych i znajomych. Najlepsze jest to, że pozostały sos możesz wykorzystać do codziennych kanapek. Nie będziesz chciał już jeść innych! 🙂

30 minut
3-4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

Sos

  • 3 małe ogórki konserwowe (korniszone)
  • 1 kawałek papryki konserwowej (jeden mały bok)
  • 6 dużych łyżek majonezu
  • 1 duża łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 mała łyżeczka białego octu winnego
  • 2 małe łyżeczki suszonej cebuli (granulowanej)
  • 3 małe łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 małe łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 mała łyżeczka cukru

Sosu wystarczy Ci na 8-10 burgerów.

Burger

  • 4 bułki kajzerki (preferowane z sezamem)
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 małe ogórki konserwowe (korniszone)
  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 4 plastry topionego sera cheddar
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotuj paprykę i ogórki.

IMG_4996

I pokrój je w drobną kostkę.

IMG_5004

Przełóż wszystko do jednej miski.

IMG_5008

Dodaj 6 dużych łyżek majonezu.

IMG_5013

Dodaj 1 dużą łyżkę musztardy sarepskiej.

IMG_5019

Dodaj 1 małą łyżeczkę białego octu winnego.

IMG_5032

Dodaj 2 małe łyżeczki suszonej cebuli.

IMG_5033

Dodaj 3 małe łyżeczki słodkiej papryki.

IMG_5042

Dodaj 2 małe łyżeczki suszonego czosnku.

IMG_5045

Dodaj 1 małą łyżeczkę cukru.

IMG_5051

Wszystko dokładnie wymieszaj.

IMG_5058

Przełóż do osobnego naczynia i włóż do lodówki. Efekt będzie lepszy jeśli sos posti w lodówce co najmniej godzinę.

IMG_5066

Czas na skadniki do złożenia burgera.

IMG_5072

Pokrój 2 małe ogórki konserwowe na plasterki. 1 dużą cebulę w kostkę i 2-3 liście sałaty lodowej w drobne kawałki.

IMG_5074

Przygotuj 4 kajzerki. Moga być zwykłe lub z sezamem. Moga to też być specjalne bułki hamburgerowe, ale ja wolę normalną, prostą kajzerkę.

IMG_5079

Przygotuj sos i 4 plastry topionego sera cheddar.

IMG_5084

Czas na mieso. Na jeden burger trzeba zużyć około 65 g mięsa. Zrób kulkę i rozgnieć ją ręką na cienki placek. Ja stosuję do tego specjalnego narzędzia, ale możesz wspomóc się wałkiem.

IMG_5085

 

Przygotuj po 2 porcje per burger.

IMG_5089

Następnie przekrój bułkę na 3 części. Staraj się, aby środkowa była najcieńsza.

IMG_5095

Rozgrzej patelnię i odpiecz kawałki bułki.

IMG_5098

Następnie wyciągnij je na deskę. Od lewej strony jest góra bułki, a z prawej dół.

IMG_5100

Posmaruj wszystkie części sosem.

IMG_5102

Teraz operuj tylko na dwóch prawych częściach. Posyp je pokrojoną cebulą.

IMG_5107

Następnie dodaj pokrojoną sałatę.

IMG_5108

Na prawym połóż plaster sera, a na środkowym pokrojone ogórki.

IMG_5112

Czas upiec mięso! Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią plastry mięsa. Piecz je ok. 2-3 minut na stronę.

IMG_5114

Podczas pieczenia oprusz je solą i pieprzem.

IMG_5119

Upieczone mięso połóż na bułkach (środkowej i prawej).

IMG_5126

I złóż kolejno części. Środkowy na prawy, lewy na środkowy.

IMG_5130_header

Domowy BigMac gotowy!

IMG_5136_header

Mam nadzieję, że domowy BigMac zagości nie raz, nie dwa, na waszym stole 🙂

Smacznego!

Podobne posty