W BigMac-u najważniejszy jest sos. Cała reszta to tylko dodatek. Po dziś dzień ten prosty burger widnieje w menu sieci McDonalds. Dlaczego? Bo nadal smakuje i nadal jest często kupowany.
Teraz możesz go przygotować we własnym domu i cieszyć się jego smakiem, wiedząc, że użyłeś świeżych i dobrej jakości składników.
Domowy BigMac to burger, który zachwyci każdego. Jego wsaniały sos dodaje mu wyjątkowego smaku i wyróżnia go na tle innych. Spróbujcie sami a zaskoczycie najbliższych i znajomych. Najlepsze jest to, że pozostały sos możesz wykorzystać do codziennych kanapek. Nie będziesz chciał już jeść innych! 🙂
30 minut
3-4 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
Sos
- 3 małe ogórki konserwowe (korniszone)
- 1 kawałek papryki konserwowej (jeden mały bok)
- 6 dużych łyżek majonezu
- 1 duża łyżka musztardy sarepskiej
- 1 mała łyżeczka białego octu winnego
- 2 małe łyżeczki suszonej cebuli (granulowanej)
- 3 małe łyżeczki słodkiej papryki
- 2 małe łyżeczki suszonego czosnku
- 1 mała łyżeczka cukru
Sosu wystarczy Ci na 8-10 burgerów.
Burger
- 4 bułki kajzerki (preferowane z sezamem)
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 2 małe ogórki konserwowe (korniszone)
- 2-3 liście sałaty lodowej
- 4 plastry topionego sera cheddar
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotuj paprykę i ogórki.

I pokrój je w drobną kostkę.

Przełóż wszystko do jednej miski.

Dodaj 6 dużych łyżek majonezu.

Dodaj 1 dużą łyżkę musztardy sarepskiej.

Dodaj 1 małą łyżeczkę białego octu winnego.

Dodaj 2 małe łyżeczki suszonej cebuli.

Dodaj 3 małe łyżeczki słodkiej papryki.

Dodaj 2 małe łyżeczki suszonego czosnku.

Dodaj 1 małą łyżeczkę cukru.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przełóż do osobnego naczynia i włóż do lodówki. Efekt będzie lepszy jeśli sos posti w lodówce co najmniej godzinę.

Czas na skadniki do złożenia burgera.

Pokrój 2 małe ogórki konserwowe na plasterki. 1 dużą cebulę w kostkę i 2-3 liście sałaty lodowej w drobne kawałki.

Przygotuj 4 kajzerki. Moga być zwykłe lub z sezamem. Moga to też być specjalne bułki hamburgerowe, ale ja wolę normalną, prostą kajzerkę.

Przygotuj sos i 4 plastry topionego sera cheddar.

Czas na mieso. Na jeden burger trzeba zużyć około 65 g mięsa. Zrób kulkę i rozgnieć ją ręką na cienki placek. Ja stosuję do tego specjalnego narzędzia, ale możesz wspomóc się wałkiem.

Przygotuj po 2 porcje per burger.

Następnie przekrój bułkę na 3 części. Staraj się, aby środkowa była najcieńsza.

Rozgrzej patelnię i odpiecz kawałki bułki.

Następnie wyciągnij je na deskę. Od lewej strony jest góra bułki, a z prawej dół.

Posmaruj wszystkie części sosem.

Teraz operuj tylko na dwóch prawych częściach. Posyp je pokrojoną cebulą.

Następnie dodaj pokrojoną sałatę.

Na prawym połóż plaster sera, a na środkowym pokrojone ogórki.

Czas upiec mięso! Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią plastry mięsa. Piecz je ok. 2-3 minut na stronę.

Podczas pieczenia oprusz je solą i pieprzem.

Upieczone mięso połóż na bułkach (środkowej i prawej).

I złóż kolejno części. Środkowy na prawy, lewy na środkowy.

Domowy BigMac gotowy!

Mam nadzieję, że domowy BigMac zagości nie raz, nie dwa, na waszym stole 🙂
Smacznego!
