Delikatne ciasto i doprawiony farsz. Taka powinna być definicja idealnych pierogów ruskich.

Ruskie to moje ulubione pierogi, ale nie każdy potrafi je przygotować. Mimo banalnej liczby składników to trudno spotkać takie same pierogi w każdym domu, czy też restauracji.

Moim zdaniem w pierogach najważniejsze jest ciasto, musi być miękkie i elastyczne. Ułatwia to lepienie, a po ugotowaniu pierogi rozpadają się w ustach pieszcząc podniebienie. Farsz także jest ważny, ale to już kwestia dobrego doprawienia przyprawami. Bo jeden chce więcej, a drugi mniej.

Pamiętam moje pierwsze podejście do tego dania. Farsz i ciasto zrobiłem szybko, ale to lepienie?!? Dramat! Ile przekleństw wypowiedziałem to nie zliczę. Tu się rozpadało, tam się nie kleiło i powiem Wam tylko jedno… Wszystko to przez źle przygotowane ciasto.

Jako, że jestem wielkim fanem tego dania to musiałem przećwiczyć jego przygotowanie. W lepieniu jeszcze może nie jestem mistrzem, ale ciasto i farsz opanowałem do perfekcji. Przekonajcie się sami!

60 minut
4-5 osób (40-50 pierogów)
Trudne

Potrzebne składniki

  • 3oo g mąki wrocławskiej – TYP 500 – (2 kubki)
  • 500 g ziemniaków (4-5 sztuk)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania farszu. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Wstaw do gotowania z łyżeczką soli. Następnie pokrój drobno cebulę, którą trzeba będzie zeszklić na patelni.

1

Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę masła.

2

Kiedy całe masło się roztopi to dodaj pokrojoną cebulę i smaż na małym ogniu do zaszklenia.

3

Ugotowane ziemniaki odstaw na kilka minut do odparowania.

4

Następnie ubij je.

5

Zeszklona, miękka cebula to znak, że jest gotowa.

6

Dodaj ją do ziemniaków.

7

I wymieszaj.

8

Następnie dodaj 200 g twarogu. Warto go od razu pokruszyć

9

Wszystko dokładnie ubij.

10

Czas na przyprawy, dodaj dwie małe łyżeczki pieprzu ziołowego.

12

I posyp solą. Dokładnie wymieszaj.

13

Następnie dodaj świeżo zmielony pieprz czarnym i posól odrobinę jeszcze raz. Po wymieszaniu spróbuj. Jeśli nadal to nie Twój smak to powtórz ten krok jeszcze raz.

14

Kiedy wszystko wymieszasz to farsz będzie gotowy!

15

Ciasto

Przesiej połowę mąki (150 g –  jeden kubek)

1

Dodaj małą łyżeczkę soli i wymieszaj.

2

Zalej wszystko mocno ciepłą wodą. To taka gorąca, ale nieparząca w rękę woda.

3

Wymieszaj wszystko trzepaczką lub łyżką.

4

Powoli dodawaj kolejne porcje mąki i mieszaj.

5

Kiedy ciasto będzie już gęstnieć to zacznij wyrabiać je ręką.

6

Wyrobione ciasto wygląda jak poniżej.

7

Posyp je odrobiną mąki z obu stron.

8

Wystaw na blat.

9

I przykryj ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Zostaw je tak na 5-10 minut.

10

Po upływie czasu posyp blat lub stolnicę mąką.

12

Weź połowę przygotowanego ciasta i połóż na mące. Dodaj odrobinę na górę i rozetrzyj.

13

Następnie delikatnie dłonią rozgnieć je.

14

Czas na wałkowanie. Rozwałkuj je i kiedy zauważysz, że ciasto zaczyna się przyklejać do blatu to posyp je mąką z dwóch stron i kontynuuj. Czynność powtarzaj.

15

Wałkuj do uzyskania 2-3 mm ciasta.

16

Teraz znajdź jakieś okrągłe naczynie do wycięcia placków. Ja używam kufla po piwie, ale można też zwykłej szklanki. Najważniejsze żeby szkło było cienkie.

17

Po wycięciu wszystkich placków, zabierz pozostałą cześć ciasta i odłóż na bok, użyjemy go potem z pozostałą częścią ciasta.

18

Teraz dodaj po małej łyżeczce farszu. Zalecam po przygotowaniu pierwszej porcji od razu je ugotować. Wtedy rozpoznacie, czy nałożyliście odpowiednią ilość farszu. Niestety jest to eksperymentalna czynność, gdyż ciężko stwierdzić jak uda Wam się je skleić. Dlatego z każdą porcją będziecie wiedzieć więcej 🙂

19

Teraz najtrudniejsze. Zwiń ciasto na pół, zostawiając miejsce na sklejenie.

20

Wiele osób skleja boki palcami, ale ja jakoś pamiętam, że u mnie w domu używało się do tego widelca, także go użyłem.

21

Po sklejeniu, układaj pierogi na blacie podsypanym mąką. W ten sposób pierogi nie przykleją się.

22

Prawda, że piękne pierożki? 🙂

23

Zagotuj wodę i dodaj łyżeczkę soli.

24

Dodaj pierogi z pierwszej porcji i gotuj 2-3 minuty.

25

Kiedy pierogi wyjdą na wierzch to zostało ok. minuty do zakończenia.

26

Po ugotowaniu wyciągaj pierogi przyborem pozwalającym odcedzić wodę. Każdą wyciągniętą porcję należy zahartować w zimnej wodzie. Ja zazwyczaj stawiam obok garnek z zimną wodą i na szybko wkładam je do niej, aby zatrzymać proces gotowania.

27

Gotowe! Pierogi ruskie często podaje się ze śmietaną, okrasą z boczku lub cebulą z masełkiem. Ja, jak widzicie na zdjęciu, uwielbiam śmietanę i szczypiorek. Mniam!

29

Smacznego! 😉

Podobne posty