Jamajska marynata – Jamaican Jerk

Aromatyczny zapach, delikatne mięso. Taki właśnie efekt daje doskonałe połączenie mieszanki przypraw i owoców.

Ten przepis był małym eksperymentem, który wyszedł doskonale. Potwierdziło to grono znajomych, którzy uczestniczyli w degustacji i w jedną chwilę spałaszowali całą porcję, co jest najlepszym dowodem udanej potrawy. Dzięki!

Dla mnie jest to wskazówka, że powinienem rozszerzyć menu o więcej egzotycznych potraw 🙂

Jamajska marynata (jamaican jerk) to świetne połączenie przypraw i soku z cytrusów. Przygotowana zalewa pieści zmysł węchu, że aż chce się umoczyć chleb i zjeść 🙂

Dodatkowa warstwa gęstej marynaty umieszczona na pałkach jest jak gęsty sos i po upieczeniu smakuje wyśmienicie!

Nie ma co czekać, do dzieła!

60 minut pieczenia + 20 minut na marynatę
4-5 osób
Średni

Potrzebne składniki

  • 2-2,5 kg pałek kurczaka
  • 5 cebul – szalotek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru brązowego (może być trzcinowy)
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 małe papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  limonka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Konieczny będzie blender.

Przygotowanie

Na początku musisz przygotować marynatę, w której umieścisz mięso minimalnie na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

11

Przygotuj małą miskę i dodaj 1/2 dużej łyżki suszonego tymianku.

1

Dodaj 2 łyżeczki soli.

2

Dodaj 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej.

3

Dodaj 1/2 dużej łyżki czarnego pieprzu, ja użyłem świeżo mielonego.

4

Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu.

5

Dodaj 1 łyżeczkę suszonego imbiru.

6

Zmiel kilkanaście ziaren w młynku. Jeśli zabraknie to dodaj i zmiel znowu.

7

Musisz uzyskać drobno zmielony proszek.

8

Następnie dodaj 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego.

9

Dodaj 5 dużych łyżek cukru brązowego, bądź trzcinowego.

10

Przygotuj garnek, ok. 4-5 litrów.

12

Pokrój szalotki i zwykłą cebulę w drobne krążki. Nie musisz być dokładny(a) bo i tak wszystko zmiksujesz blenderem.

13

Przeciśnij 2 ząbki czosnku.

14

Wsyp, wcześniej przygotowane, przyprawy.

15

Pokrój w kostkę 2 małe papryki i dodaj je do garnka.

16

Pokrój papryczkę chilli i dodaj ją do garnka.

17

Dodaj 2 duże łyżki oleju.

18

Dodaj 1/4 szklanki octu winnego.

19

Dodaj 1/3 szklanki sosu sojowego.

20

Dodaj 1/2 szklanki soku pomarańczowego.

22

I wyciśnij 1 limonkę.

23

Wszystko dokładnie wymieszaj.

24

Uruchom blender i zmiksuj wszystko na rzadką masę.

25

Do zmiksowanej masy dodaj, wcześniej umyte, pałki kurczaka.

26

Staraj umieszczać je dość ciasno, żeby marynata podnosiła się do góry.

27

I tak samo rób z kolejnymi warstwami.

28

Aż garnek będzie pełny. Następnie przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.

29

Kiedy minie okres marynowania to czas na pieczenie!  Najlepiej jest piec na takiej blaszce z kratką. Unikniesz w ten sposób nadmiaru tłuszczu, a kurczak będzie równomiernie upieczony. Zanim zaczniesz, rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).

30

Ułóż pałki na kratce.

31

I dla uzyskania pysznej warstwy na pałkach, nałóż po łyżeczce gęstej marynaty na górę każdej z nich.

33

Gęsta marynata po upieczeniu będzie smakować wyśmienicie!

34

Następnie włóż kurczaka do piekarnika i piecz przez 45 minut.

35

Po 45 minutach wysuń blachę i obróć pałki.

36

Następnie nałóż po łyżeczce gęstej marynaty na każdą z pałek i wsuń z powrotem do piekarnika na 15 minut. Tym razem włącz termoobieg i obserwuj.

38

Po godzinie całkowitego pieczenia, pałki są gotowe!

39

Możesz podać je same lub w towarzystwie podpiekanych lub młodych ziemniaków.

40

Smacznego 🙂