Omlet to królewskie śniadanie. Jest bardzo pożywny i dostarczy Ci potrzebnej energii na cały poranek.
Jest to doskonała alternatywa dla jajecznic, kanapek i naleśników. Mile zaskoczy każdego domownika. A możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie.
15 minut
Omlet per osoba
Łatwe
Potrzebne składniki
- 1 omlet
- 4 jajka
- 60 ml mleka
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 20 g sera mozzarella
- farsz na 1-2 omlety
- 1 łyżka oleju
- 4 pieczarki
- 1-2 plastry szynki
- 2 małe cebule (dymka) lub 1 średnia
Przygotowanie
Przygotuj wszystkie składniki.
Rozgrzej patelnię i dodaj dużą łyżkę oleju.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i szynkę.
Dodaj, drobno pokrojone, pieczarki.
Oprósz wszystko solą i pieprzem.
Podsmaż wszystko do miękkości.
I odłóż do osobnego naczynia.
Czas na przygotowanie omleta! Wbij do miski 4 całe jajka.
Dodaj sól i pieprz.
Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Dodaj ok. 60 ml mleka i gotowe!
Rozgrzej patelnię i utrzymuj na małej mocy/ogniu. Następnie dodaj łyżkę masła i je rozprowadź po całości.
Wlej roztrzepane jajka.
Kiedy spód omletu zetnie się to dodaj ser.
Kiedy ser zacznie się rozpuszczać dodaj, wcześniej przygotowany, farsz. Rozprowadź go dokładnie łyżką po całości.
Piecz dalej wedle uznania. Ja lubię, jak jajka są delikatnie płynne, ale niektórzy lubią je całkowicie ścięte. Wybór należy do Ciebie 🙂
Kiedy omlet osiągnie Twój ulubiony poziom wysmażenia, złóż go na pół i smaż jeszcze 1 minutę.
Gotowe! Wyłóż na talerz i dodaj pokrojone pomidory na wierzch.
Smacznego 🙂