Proste i szybkie danie, które smakuje wszystkim! A do tego jest bardzo tanie!
Jeden z najpopularniejszych zestawów obiadowych w polskich domach. Najczęściej serwowane jest z gotowanymi ziemniakami. Był czas, że jadałem je bardzo często. Bo lubiłem je lub po prostu nie było nic innego w lodówce.
W mojej wersji ziemniaki zastąpiłem większą ilością fasolki, przez co danie jest mniej zapychające. A po za tym jest lato i fasolkę można dostać wszędzie.
Dodatkowo, chcę wam pokazać mój sposób smażenia jajek. Niby nic trudnego, ale sami zauważycie, że proste metody prowadzą do wielkich zmian.
30 minut
2 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 4 jajka
- 3 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki bułki tartej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Najlepiej jak fasolka jest młoda, a jajka ze wsi, ale o tym wie każdy 🙂
Obetnij fasolkę z obu stron.
Całość opłukaj pod bieżącą wodą.
Następnie zalej czystą wodą.
Dodaj 1/2 łyżeczki soli i gotuj przez ok. 12 minut.
Czas gotowania fasolki może różnić się w zależności jak młoda jest fasolka. Ja często, po 10 minutach gotowania, próbuję, czy jest już miękka. Pamiętaj, że jak możesz ją przegryźć to już jest gotowa. Uwierz mi! Nie chcesz żeby była rozpadająca! Ugotowaną fasolkę odcedź.
Następnie dodaj 2 łyżeczki masła.
Masło pod wpływem temperatury roztopi się.
Żeby przyspieszyć możesz przykryć garnek pokrywką.
Wymieszaj fasolkę z masłem i dodaj 2 łyżeczki bułki tartej.
Następnie pnownie wymieszaj i gotowe!
Czas na perfekcyjna jajka! Ustaw patelnię na minimalną moc/gaz i dodaj niewielką ilość masła.
Rozsmaruj masło po całej patelni.
Wbij 2 jajka. Pamiętaj, żeby smażyć na małej mocy/ogniu.
Niesamowite jest, że powolne smażenie daje zupełnie inną strukturę jajka. Na pewno to zauważysz!
Już po ściętym białku widać, że jest znacznie obszerniejsze niż przy standardowym smażeniu. Całość nie powinna zająć więcej niż 5 minut.
No i gotowe. Prawda, że wygląda apetycznie?
Nie zapomnij oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą. Jeśli chcesz to możesz przekłuć żółtka nożem, wtedy pięknie się rozpłyną.
Smacznego! 🙂