Pierś z kurczaka na podkładce

Danie, które posmakuje każdemu! Soczysta pierś na podkładce z pieczonych ziemniaków z papryką i cebulą jest niesamowita!

Pierwszy raz to danie skosztowałem podczas urlopu w San Francisco. Będąc głodny, szukałem odpowiedniej miejscówki na posiłek. Miałem już dość burgerów, więc postanowiłem, że tym razem chcę coś innego, przygotowanego na miejscu, a nie z mrożonek.

Chodząc po ulicach zauważyłem restaurację Denny’s. Lokal ładny, czysto. Podeszła kelnerka i podała kartę menu. Długo nie szukałem. Mój wzrok od razu wychwycił to danie. Zamówiłem! No raj dla podniebienia. Nigdy bym nie pomyślał, że kurczak z sosem czosnkowym jest taki pyszny, a dodatek pieczonych ziemniaków doskonale wzbogacił to danie.

Przepis ten, jest moją próbą odtworzenia tej doskonałej potrawy.

60 minut
2 osoby
Średnie

Potrzebne składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 500 g piersi z kurczaka – 2 płaty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • bułka tarta
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Obierz i umyj 1 kg ziemniaków.

1

Pokrój w kostkę.

2

I odstaw. Ziemniaki użyjemy później.

3

Następnie przygotuj chorizo.

4

Pokrój ją w 1-cm kostkę.

5

Dodaj na patelnię i smaż bez oleju.

6

Kiedy z kiełbasy wytopi się tłuszcz to czas na kolejny etap.

9

Dodaj pokrojone ziemniaki.

10

I dokładnie wymieszaj, tak, aby cały tłuszcz z kiełbasy pokrył ziemniaki.

11

Dodaj 1 łyżeczkę czerwonej papryki.

13

I wymieszaj

14

Przygotuj i umyj paprykę.

8

Następnie pokrój ją w kostkę.

12

Dodaj całość do patelni.

15

I wszystko wymieszaj. Smaż całość ok. 10 minut.

16

Czas na cebulę!

7

Pokrój ją w kostkę.

17

I dodaj do patelni.

18

Wymieszaj.

19

Dodaj 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

20

Oprósz solą i pieprzem.

21

Następnie dodaj 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

22

Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż aż ziemniaki będą miękkie. Nie zapomnij przemieszać od czasu do czasu.

23

Czas na szybki i prosty sos czosnkowy. Wlej cały jogurt do miseczki.

26

Dodaj 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.

27

Dodaj sól.

28

I wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki. Później do niego wrócimy.

29

Kiedy ziemniaki będą podpieczone i miękkie to zmniejsz moc/ogień.

33

Czas na mięso! Przygotuj 2 piersi, oczyść je z błonek i tłuszczu, a następnie umyj.

24

Obtłucz mięso młotkiem z każdej strony, tak, aby każda pierś była płaska.

25

Następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron. Pamiętaj, aby ręką przyklepać przyprawy.

31

Przygotuj talerz z bułką tartą.

32

Rozgrzej patelnię z 4 łyżkami oleju.

34

Obtocz pierś w bułce tartej. Nie używaj jajek!

35

I dodaj na patelnię.

36

Smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.

37

Kiedy mięso jest gotowe, pokrój je w paski.

38

Przemieszaj ziemniaki na patelni i dodaj je na talerz.

39

Następnie pokrojoną pierś ułóż na ziemniakach.

40

I polej, wcześniej przygotowanym, sosem czosnkowym.

41

Smacznego 🙂