Placek po węgiersku to świetny pomysł na syty obiad. Pyszny gulasz z plackami ziemniaczanymi jest wybornym połączeniem i nakarmi każdego pasibrzucha 🙂
120 minut
2-3 osoby
Średni
Potrzebne składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego, gulaszowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 duże cebule
- 0,5 l bulionu
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie (2 ziarnka)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża papryka
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- pieprz
- składniki na placki ziemniaczane
Przygotowanie
Mięso pokrój 2-centymetrową kostkę.
Wlej 3 łyżki oleju i rozgrzej patelnię.
Wrzuć mięso.
Posyp mięso solą i pieprzem.
Posyp dwiema łyżkami mąki tortowej.
Wymieszaj i podsmaż mięso do złocistego koloru.
Pokrój 2 cebule w piórka, dodaj do mięsa i wymieszaj.
Smaż, aż cebula będzie miękka.
Następnie przełóż wszystko do garnka, w którym będziemy dusić gulasz.
Wlej 0,5 l bulionu i wymieszaj.
Pokrój jedną paprykę w kostkę.
Dodaj pokrojoną paprykę do gulaszu.
Dodaj dwie łyżki czerwonej papryki w proszku.
Dodaj pół łyżeczki ostrej papryki/pieprzu cayenne.
Dodaj dwa listki laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego.
Dodaj łyżeczkę majeranku.
Przeciśnij 2-3 ząbki czosnku i dodaj do gulaszu.
Dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
Wymieszaj wszystko.
Duś gulasz pod przykryciem przez ok. 1-1,5 godziny.
Kiedy mięso będzie miękkie to gulasz już jest prawie gotowy! 🙂
Dodaj dużą łyżkę śmietany 18%.
Wymieszaj wszystko.
Gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania.
Gulasz gotowy to czas usmażyć placki ziemniaczane.
Polecam smażyć i od razu podawać z gulaszem na stół, gorące placki są najlepsze!
Można podawać w wersji z jednym plackiem.
Ale ja zawsze lubię solidną porcję z dwoma 😉
Smacznego! 🙂