Placki ziemniaczane goszczą w mojej kuchni nie od dziś, ze śmietaną i cukrem, w sosie curry, po węgiersku, zbójnicku, z sosem pieczarkowym, są po prostu pyszne! 🙂
Wkrótce podzielę się przepisami wspaniałych sosów, tymczasem skupcie się na przepisie.
30 minut
2-3 osoby
Łatwy
Potrzebne składniki
- ok. 750 gm ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki tortowej
- ćwiartka łyżeczki soli
- ćwiartka łyżeczki pieprzu
- 7 łyżek oleju
Przygotowanie
Przygotowujemy porcję ziemniaków.

Obieramy i ścieramy ziemniaki na małym oczku.

Dodajemy całe jajko, ćwiartkę łyżeczki soli i ćwiartkę łyżeczki pieprzu (ja zawsze używam świeżo mielonego) oraz 3 łyżki mąki tortowej.

Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.

Wlej 7 łyżek oleju i rozgrzej patelnię.

Ułóż placki według uznania i smaż, aż się zarumienią.

Tak wyglądają placki po przełożeniu na drugą stronę.

Uzyskaj taki kolor z obu stron, a twoje placki będą świetnym deserem lub dodatkiem do pysznego sosu.
Smacznego! 🙂
