Karkówka marzenie

Soczysta, jednocześnie rozpływająca się w ustach. Kompozycja składników po połączeniu których, będziesz „master czefem” swojego domu 🙂

Karkówkę jadam nie od dziś. Towarzyszy mi praktycznie na każdym grillu. Jeśli nie jako danie główne to na późniejsze dojedzenie 😉 Przetestowałem setki wersji i potrafię powiedzieć, która jest dobra 🙂 Marynata, którą dla Was stworzyłem jest efektem mojego doświadczenia w starciu z tym przepysznym mięsem.

15 minut
3-4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 1 – 1,5 kg karkówki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 mała łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 mała łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 małe łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 mała łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 2 duże łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 małe łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie

Przeciśnij 5 ząbków przez wyciskarkę. To samo zrób z cebulą i to nie żart 🙂 Tylko wpierw pokrój ją na kostki mieszczące się w przyborze. Potem dodaj resztę składników zgodnie z podanymi ilościami.

IMG_4761

Nie zapomnij o oleju roślinnym!

IMG_4767

I wymieszać 🙂 Potem odstaw do lodówki na 15 minut.

IMG_4775

Przygotuj karkówki. Pokrój w ok. 1,5 cm kotlety i obtłucz młotkiem z dwóch stron.

IMG_4780

Wyciągnij miskę z przyprawami z lodówki, zamieszaj jeszcze raz wszystko i wylej na mięso.

IMG_4782

Pamiętaj żeby dokładnie wymieszać. Karkówka potrafi się zawinąć i przyprawy mogą nie wszędzie dotrzeć. Po wymieszaniu wstaw karkówkę do lodówki na 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin (2 nocki). Ale wiadomo, że nie zawsze jest na to czas 🙂 Tak czy tak, efekt będzie bardzo dobry 🙂

IMG_4783

Jak już karkówka wystoi swoje to czas na ucztę. Rozpal dobrze grilla, pozwól węglowi pokryć się popiołem i piecz karkówkę na ostrym ogniu krótko po 3-4 minuty na stronę.

IMG_4810

Ja z uwagi, że tym razem byłem w Warszawie, nie mogłem rozpalić mojego dużego grilla 🙂 Kratka jest tak nisko w  jednorazowym grillu, że musiałem użyć tacki aluminiowej 🙂

IMG_4814

Ale udało się! Smakowała wybornie!

IMG_4815

Smacznego! 🙂