Pieczeń z mięsa mielonego

Masz dość kupnych wędlin, czy pasztetów? Patrzysz na skład  i dostajesz ciarek? Jeśli tak, to czas na przygotowanie własnych wyrobów.

Nie musisz mieć wędzarni, żeby przygotować smaczne mięso na kanapki. Wystarczy zwykły piekarnik i odrobina chęci. Jeśli pieczeń Ci posmakuje to przy kolejnym wypieku możesz poeksperymentować z innymi dodatkami, jak gotowana marchew, brokuł, jajko na twardo, czy też pieczarki.

Domowa pieczeń to zdrowe i smaczne danie. Twoi bliscy na pewno docenią ją przy śniadaniu, bądź na kanapkach w szkole i pracy.

75 minut
4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg mięsa mielonego z wołowiny
  • 3 duże łyżki bułki tartej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 2x Papryka sproszkowana
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszone bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Dodaj oba rodzaje mięs do miski.

1

Umyj warzywa.

2

Dodaj 3 duże łyżki bułki tartej.

3

Czas na przyprawy. Dodaj 2 małe łyżeczki słodkiej papryki.

4

Dodaj 1/2 małej łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne. Bez obaw, obiecuję, że nie będzie ostre 🙂

5

Dodaj 1 małą łyżeczkę bazylii.

6

Dodaj 1 małą łyżeczkę oregano.

7

Oraz 1 małą łyżeczkę granulowanego czosnku.

8

Wszystko oprósz solą, ja używam soli morskiej, która jest mniej słona, dlatego może wyglądać, że dodałem jej dużo, ale wcale tak nie jest 🙂 Prawda jest taka, że jest to pierwszy etap solenia, który powtórzysz, także nie przejmuj się, że przesadzisz.

9

Następnie posyp, najlepiej świeżo zmielonym, pieprzem.

10

Teraz czas na warzywa. Dodaj, drobno pokrojoną, paprykę.

11

A także, drobno pokrojoną, cebulę.

12

I wszystko dokładnie mieszaj, przez co najmniej 5 minut.

13

Po wymieszaniu sprawdź smak mięsa. Jeśli potrzeba to dodaj sól i pieprz wedle swojego gustu, potem mieszaj dalej. Powtarzaj te czynności do uzyskania słoności, która Ci odpowiada. Mi zazwyczaj starsza ok. 3-4 posypań solą.

14

Z kolei dodaj wszystko do żaroodpornej formy.

16

I włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) na 60 minut.

17

Po upływie 60 minut, wyciągnij pieczeń żeby odpoczęła na 10-15 minut.

18

Gotowe! Taka pieczeń zaskoczy Twoich znajomych swoją świeżością i niesamowitym zapachem. Możesz to swobodnie podawać też jako obiad z kopytkami lub kluskami śląskimi. Z pieczeni zawsze wydobywa się tłuszcz, którym można polać dodatki lub zrobić z niego sos.

IMG_2513

Smacznego! 🙂