Świetna przekąska grillowa, ale można ją też przyrządzić w piekarniku. Smakuje równie wybornie.

Każdy smakosz wie, że dania, gdzie jest boczek muszą być dobre. Dlaczego? Bo boczek zawiera dużo tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, więc wszystko nim owinięte, zawinięte, czy też przykryte smakuje po prostu lepiej 🙂

15 minut
  Kto pierwszy ten lepszy
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 10 plasterów boczku
  • 10 suszonych śliwek
  • sos bbq

Przygotowanie

Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli kupiłeś(aś) boczek w całości to pokrój go na cienkie plastry. Pamiętaj o usunięciu wszystkich kostek.

1

Każdą śliwkę zawiń dokładnie w boczek i przekłuj wykałaczką. Następnie ułóż kolejno w naczyniu żaroodpornym.

2

Rozgrzej piekarnik do 180°C z włączonym termoobiegiem i piecz przez ok. 10 minut. Polecam obserwować boczek, jeśli się zarumieni, jak poniżej, to jest już gotowy.

3

Po upieczeniu wyłóż na talerz i podaj z ulubionym sosem. Ja użyłem sosu bbq.

6

Smacznego! 🙂

Podobne posty