Stek wołowy z polędwicy

Stek wołowy to danie mistrzów. Sam jestem jego wielkim fanem, szczególnie takich z dobrej polędwicy.

Próbowałem już rostbefu, antrykota i nie wychodziło, kupiłem polędwicę i wyszło idealnie.

Także zasada jest jedna, steki tylko z polędwicy, im lepsza gatunkowo (czyt. cenowo) tym powinna być łatwiejsza w przygotowaniu i delikatniejsza w smaku.

Warto też zwrócić uwagę na tłuszcz, jeśli polędwica poprzeplatana jest żyłkami tłuszczu (marmurkowata) to możesz być pewny(a), że stek będzie bardzo pyszny.

No to zaczynamy!

50 minut (samo wykonywanie ok 20 minut)
1 osoba
Średni

Potrzebne składniki

  • stek z polędwicy, ok. 200 g
  • sól
  • pieprz
  • składniki na masełko czosnkowe
  • musisz mieć piekarnik!

Przygotowanie

Polędwicy na steki nie marynujemy. Sól, pieprz i masełko idealnie podkreśli wspaniały smak mięsa wołowego.

Podstawową zasadą jest, że nie używamy polędwicy bezpośrednio wyciągniętej z lodówki. Należy wystawić mięso na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Układamy mięso na talerzu, gdyż deska będzie wchłaniała soki z mięsa.

2

Tak wygląda mój kawałek polędwicy.

3

Przy wyborze mięsa należy zwrócić na jej marmurkowatość (ilość żyłek tłuszczyku). Im więcej, tym mięso będzie bardziej soczyste, bowiem tłuszcz wytopi się pod wpływem temperatury i nie pozwoli mięsu wyschnąć.

4

Po 30 minutach mięso jest miękkie i gotowe do smażenia.

Warto już w tej chwili włączyć piekarnik (góra i dół, bez termoobiegu), żeby się rozgrzał do 180°C

5

Mięso oprószamy solą grubo ziarnistą tylko z jednej strony (jeśli takiej nie mamy to zalecam posypywanie z większej odległości, żeby sól była równomiernie rozłożona).

6

Rozgrzewamy patelnię i smarujemy jej powierzchnię olejem przy użyciu ręcznika papierowego.

7

Kiedy olej na patelni zaczyna dymić, wkładamy mięso posoloną stroną do gorącej powierzchni.

Mięso smażymy ok. 3 minuty, nie poruszając go.

8

Po upływie 3 minut, obsypujemy drugą stronę solą i przekręcamy na kolejne 3 minuty.

9

Ja jeszcze dodatkowo delikatnie obsypuje już upieczoną stronę.

10

Po upływie 3 minut wykładamy mięso na kratkę na ok. 5 minut, żeby odpoczęło. Kratka zapewnia przepływ powietrza i wszystkie soki, podczas rozprężania włókien, zostaną w środku. Na talerzu, czy desce soki będą wyciekać i będziemy mieli zupę zamiast pysznego steka.

11

Do rozgrzanego piekarnika, wkładamy mięso na kratce na 5 minut.

12

Po 5-ciu minutach wykładamy steka na deskę do krojenia.

13

Wygląda pięknie!

14

Jeśli ktoś się skusił i przygotował masełko czosnkowe to teraz jest idealny czas na jego użycie 🙂 Smarujemy powierzchnię i rozprowadzamy łyżeczką.

15

Po chwili masełko jest idealnie roztopione.

16

Teraz czas na świeżo mielony pieprz.

17

I czas na przekrojenie! Piękny krwisty stek mi wyszedł, minutę dłużej na patelni i byłby średnio wysmażony 🙂

18

Gorąco polecam przygotowanie polędwicy. Jest to droższe mięso, ale warto w nie zainwestować, bo przecież nie robimy steków codziennie.

Dobra polędwica będzie gwarancją udanego dania. Co do wysmażenia to też nie ma idealnego czasu, gdyż każda patelnia, piekarnik jest inny i trzeba to dopasować do posiadanych warunków.

Podsumowując, pamiętajcie o:

  • wyciągnięciu mięsa na co najmniej 30 minut przed smażeniem
  • pproszeniu solą tylko strony na której pieczemy, a pieprz dodajemy na koniec
  • patelnia musi być rozgrzana, że aż olej dymi
  • po smażeniu mięso musi odpocząć ok. 5 minut, najlepiej na jakiejś kratce.

Smacznego! 🙂