Żadnej śmietany, powiadają Włosi, kiedy przygotowują po raz setny to przepyszne danie!
Czy wiecie, że carboanra ze śmietaną i czosnkiem jest przygotowywana tylko poza Włochami? Otóż tak! Typowo włoska, klasyczna wersja, ma sos złożony tylko z jajek i doskonałego parmezanu, które pod wpływem temperatury tworzą kremową konsystencję. Pozostałe składniki są takie same, czyli świeżo mielony, czarny pieprz i dobry boczek.
W Polsce najczęściej spotykamy carbonarę z sosem na bazie śmietany. Ja przynajmniej nie spotkałem innej. Dlatego zachęcam do spróbowania klasycznej wersji tego cudownego dania.
Zatem do dzieła! To tylko 20 minut! 🙂
20 minut
2 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 200 g makaronu spaghetti (100 g / osoba)
- 3 jajka
- 50 g startego parmezanu
- 50 g chudego boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- bazylia
Przygotowanie
Przygotuj wszystkie składniki, gdyż czas na wykonanie tego dania to praktycznie czas gotowania makaronu na al-dente. Zatem wstaw wodę na makaron i jak woda będzie wrzeć, wsyp łyżkę soli i dodaj 200 g makaronu.
Gdy makaron gotuje się, rozgrzej patelnię z jedną, dużą łyżką oliwy z oliwek.
Następnie dodaj pokrojony boczek i smaż go do rumianego koloru.
Z boku przygotuj miskę i wbij do niej 2 całe jajka i tylko same żółtko z 3-ciego.
I wymieszaj trzepaczką.
Dodaj solidną porcję świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
I wsyp połowę, wcześniej startego, parmezanu.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kiedy makaron jest ugotowany, a boczek rumiany to wyłącz kuchenkę.
Następnie dodaj cały makaron na patelnię, prosto z garnka, w którym się gotował. Nie musisz odcedzać! Wskazane jest nawet dodać odrobinę wody z jego gotowania.
Całość dokładnie wymieszaj z boczkiem.
Poczekaj, aż wszystko troszkę ostygnie, bo jeśli będzie zbyt wysoka temperatura to dodana masa jajeczna zetnie się nam na jajecznicę, a tego nie chcemy!
Następnie zalej przygotowane wcześniej jajka z parmezanem.
I dokładnie wymieszaj. Zalecam spróbować odrobinę makaronu przed podaniem, bo jego słoność będzie zależeć od użytego boczku i może czasami wymagać dodania odrobiny soli dla poprawienia smaku.
Podaj od razu po wymieszaniu. Na talerzu dodatkowo posyp obficie czarnym pieprzem i pozostałą częścią parmezanu.
Smacznego! 🙂