Soczyste, różowe mięsko z cudowną skórką z parmezanu. Takie są właśnie Polędwiczki Piccata!
Zazwyczaj, polędwiczki przygotowujemy w standardowy sposób, gdyż mięso to, samo w sobie jest świetne. Wystarczy sól, pieprz i chwila na patelni, a będzie soczyste i delikatne.
Wyobraź sobie, że ten smak możesz jeszcze bardziej podkręcić. Wystarczy, że dodasz odrobinę włoskich smaków. Tym razem, pokażę Wam, jak przygotować polędwiczki w doskonałej panierce z parmezanu.
30 minut
2-3 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- 100 – 150 g parmezanu
- 3 jajka
- 100 g mąki
- masło
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyj i oczyść polędwicę z błonek.
Pokrój mięso w 2 cm plastry.
Weź każdy kawałek i połóż na boku.
Następnie rozbij każde mięso tłuczkiem na płasko (jak schabowe).
Teraz posól i popieprz z każdej strony.
Do miski dodaj 3 całe jajka.
Następnie dodaj 100 – 150 g parmezanu.
Generalnie zasada jest taka. Im więcej, tym lepiej 🙂
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sobie wszystko do smażenia. Jajka z parmezanem, mąka na talerzu i mięso.
Na patelnię dodaj oliwę (tak żeby pokryła całe dno) i dodaj 1 dużą łyżkę masła.
Kiedy masło się rozpuści i oliwa nabierze temperatury…
…obtocz mięsa najpierw w mące, a potem w jajku z parmezanem. Powstanie dzięki temu wspaniała skórka.
Po 1-2 minutach smażenia, przewróć na drugą stronę.
Usmażone, najlepiej odłóż na papierowy ręcznik, w celu odsączenia tłuszczu. Polędwiczki polecam podać z purée z rozmarynem i podsmażonymi pieczarkami.
Smacznego! 🙂