Paprykowe gołąbki wymiatają! Przyrządza się je znacznie szybciej niż tradycyjne w kapuście, a smakują wyśmienicie!
To danie świetnie nadaje się, gdy masz mało czasu, a goście są już w drodze 🙂 Przecież kto nie lubi gołąbków, a ich paprykowa wersja po prostu wymiata. Przepis jest na 4 papryki, ale polecam przygotować więcej. Jeśli nie zostaną pożarte pierwszego dnia to nic się nie martw, bo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej! 🙂
Zatem nie czekaj, do dzieła!
50 minut
2-3 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 4 duże papryki
- 1 torebka ryżu
- 1/2 kg mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka łagodnej papryki czerwonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 3 duże łyżki oleju
- 1/2 l bulionu
- 10 g sera żółteg0, najlepiej mozzarelli
Przygotowanie
Na początku przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas jego gotowania zajmiesz się przygotowaniem farszu.
Pokrój cebulę w kostkę.
Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oleju.
Dodaj pokrojoną cebulę i wymieszaj dokładnie w oleju.
Następnie przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Teraz dodaj 0,5 kg mięsa mielonego.
I dokładnie wymieszaj.
Kiedy mięso będzie się podpiekać (tracić swój różowy kolor) to dodaj sól i pieprz.
Następnie 1 łyżeczkę łagodnej papryki czerwonej.
Dodaj 1/4 łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu cayenne.
I dla cudownego aromatu dodaj ok. 1/2 łyżeczki bazylii.
Wszystko wymieszaj i smaż, aż mięso straci cały różowy kolor.
Następnie dodaj ugotowany ryż.
I wszystko dokładnie wymieszaj. W tym momencie warto spróbować powstały farsz i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Czas na przygotowanie papryk. Odkrój górną część papryki, aby powstała czapeczka. Polecam kroić nożem od góry, a nie z boku. Następnie usuń gniazda nasienne.
Czynność powtórz na pozostałych paprykach.
Następnie przygotuj naczynie żaroodporne i włóż do niego papryki, tak, aby stabilnie stały.
Wypełnij każdą z nich, przygotowanym wcześniej, farszem. Pamiętaj, aby pozostawić chociaż 1 cm przestrzeni.
Przygotuj 0,5 l bulionu i wlej po 2 duże łyżki do każdej z papryk.
Pozostały bulion wlej do naczynia.
Pozostawione miejsce wypełnij startym serem.
Następnie przykryj papryki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw papryki na ok. 30-40 minut. Czas zależy od wielkości papryk.
Generalnie papryki są gotowe, jak ich skórka będzie pomarszczona. Jeśli wolisz bardziej przypieczoną to pozostaw na 10-15 minut dłużej.
Prawda, że wygląda pięknie? 🙂
Pięknie roztopiony ser wzbogaca smak, więc nie żałuj go.
Smacznego! 🙂