Włoski deser, który nie tylko jest przepyszny, ale także prosty w wykonaniu. Ja bym poszedł nawet krok dalej, to nietypowa galaretka o wybornym smaku i aromacie wanilii.

W moim domu ten deser przygotowuję coraz częśćiej. Nie jest skomplikowany, a smakuje wszystkim. Dodatki w postaci czekoloady, różnych sosów owocowych, sprawiają, że za każdym razem można go podać w nieco innej formie. No nie można się nim znudzić. Po prostu nie można 🙂

30 minut
4 osoby
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 0,5 l śmietanki 36%
  • 0,5 l mleka 3,2%
  • laska wanillii
  • 1/4 małej łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru (5 czubatych, dużych łyżek)
  • 16 g żelatyny (4 czubate, małe łyżeczki)

Przygotowanie

Przygotuj garnek lub rondel o pojemności, co najmniej, 1,5 litra.

img_6369

Wlej do niego 0,5 l zimnej śmietanki 36%.

img_6374

A następnie uzupełnij do pełnego litra, mlekiem.

img_6375

Dodaj 5 czubatych, dużych łyżek cukru. Całość delikatnie wymieszaj. Cukier rozpuści się sam, jak zaczniesz gotować, więc nie nie trać, zbyt wiele, czasu na tym etapie 🙂

img_6380

Czas zająć się laską wanilii. Ułóż ją na blacie.

img_6381

I przekrój delikatnie wzdłuż mniejszego boku, tak jakbyś chciał otworzyć strączek fasoli.

img_6383

Następnie weź nóż i zbierz cały miąższ z wnętrza laski. Po czym dodaj go do mleka i zamieszaj.

img_6384

Na lasce wanilii zostało jeszcze dużo smaku i aromatu, więc też ją wrzuć do garnka i wymieszaj.

img_6389

Czas podbić smak. Dodaj 1/4 małej łyżeczki cynamonu.

img_6391

Weź trzepaczkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

img_6394

Zacznij podgrzewać całą mieszaninę na lekkim ogniu (niskiej mocy), mieszając od czasu do czasu.

img_6400

Kiedy wszystko nam się podgrzewa i scala, czas przygotować żelatynę. Weź szklankę i wsyp 4 czubate, małe łyżeczki żelatyny.

img_6403

Całość zalej zimną wodą, nieco ponad poziom żelatyny.

img_6408

I wymieszaj wszystko. Żelatyna już po kilku minutach będzie wyglądała jak galaretka.

img_6414

Kiedy mleko będzie już gorące i wszystko będzie rozpuszczone to czas na dodanie żelatyny.

img_6416

Przełóż stężałą żelatynę do mleka i dokładnie mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.

img_6428

Gotowe!

img_6432

Przygotuj sitko, jeśli je masz i przelewaj mieszaninę do miseczek 250 ml. Wyjdzie Ci ich, aż cztery 🙂

img_6436

Miseczki musisz włożyć do lodówki, żeby ostygły i stężały. Proces trwa ok. 2-3 godzin w zależności od ustawień lodówki.

img_6437

Przed podaniem, nie zapomnij obsypać panna cottę czekolodą, wiurkami, świezymi owocami oraz polać syropem. Ja na poniższym zdjęciu użyłem słodkiego syropu z mango, ale świetnie komponują się także syropy z malin, wiśni, które doskonale przełamują słodycz deseru.

img_6442_2

Smacznego 🙂

Podobne posty