Tak puszystego i smacznego sernika jeszcze nie jedliście! Jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie.
Jest bardzo delikatny, a dodatek polewy czekoladowej i sosu wiśniowego dodaje mu pazura. Prostota przepisu sprawia, że może go wykonać każdy. Do przygotowania tego wspaniałego ciasta nie potrzeba cukierniczego doświadczenia. Wystarczy, że potrafisz obsługiwać mikser 🙂
To jest mój pierwszy deser na blogu, a mam nadzieję, że będzie ich więcej. Ten przepis jest dla mnie szczególny, bo nie zawiera rodzynek, których od dzieciństwa nie lubiłem w ciastach.
Zatem, do dzieła!
70 minut
6-8 osób
Łatwe
Potrzebne składniki
- 1 kg twarogu na sernik (w sklepach można dostać od razu drobno zmielony, nie używajcie smakowego!)
- 5 jajek
- 1/2 kostki margaryny – 125 g
- 1 szklanka cukru – 200 g
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 polewa czekoladowa (najlepsza jest z mlecznej czekolady) – 100 g
- sos wiśniowy
- 1 szklanka 100% soku pomarańczowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Rozdziel żółtka od białek z 5 jajek i dodaj je do miski, w której będziesz je ucierał. Białka zachowaj w osobnym naczyniu, będą Ci potrzebne później.
Dodaj szklankę cukru.
Następnie dodaj 1 opakowanie cukru waniliowego.
I utrzyj mikserem do uzyskania białego koloru.
Następnie dodaj 1/2 kostki margaryny.
I wszystko dokładnie zmiksuj.
Do uzyskania struktury, jak poniżej.
Teraz czas na twaróg. Miksując, dodawaj powoli po 1 dużej łyżce, aż do wyczerpania zapasu.
Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Teraz dodaj 1 opakowanie budyniu waniliowego.
I zmiksuj wszystko razem.
Czas na ubicie białek.
Ubij je na sztywną pianę.
I dodaj ją do masy serowej.
I tutaj wspomnę o bardzo ważnej zasadzie. Masę serową i pianę mieszaj bardzo delikatnie, drewnianą łyżką. Dzięki temu całość będzie odpowiednio napowietrzona i delikatna.
Gotowe!
Przygotuj dużą, okrągłą torownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Spód wyłóż biszkoptami. Opcjonalnie możesz zamoczyć każdy biszkopt w soku pomarańczowym.
Następnie wlej masę do formy.
Nagrzej piekarnik do 170°C (grzanie góra i dół) i piecz ciasto przez 50 minut na środkowej pozycji piekarnika.
Po upływie 50 minut, pozostaw ciasto, w otwartym piekarniku, do przestygnięcia.
Następnie przygotuj polewę czekoladową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj trzeba zanurzyć opakowanie w gorącej wodzie i poczekać, aż czekolada będzie płynna. Gotową polewę rozprowadź po serniku.
Kiedy polewa zastygnie, polej całość sosem wiśniowym.
Gotowe! Sernik najlepiej smakuje z dobrą kawą 🙂
Smacznego!