Niebiański sernik

Tak puszystego i smacznego sernika jeszcze nie jedliście! Jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie.

Jest bardzo delikatny, a dodatek polewy czekoladowej i sosu wiśniowego dodaje mu pazura. Prostota przepisu sprawia, że może go wykonać każdy. Do przygotowania tego wspaniałego ciasta nie potrzeba cukierniczego doświadczenia. Wystarczy, że potrafisz obsługiwać mikser 🙂

To jest mój pierwszy deser na blogu, a mam nadzieję, że będzie ich więcej. Ten przepis jest dla mnie szczególny, bo nie zawiera rodzynek, których od dzieciństwa nie lubiłem w ciastach.

Zatem, do dzieła!

70 minut
6-8 osób
Łatwe

Potrzebne składniki

  • 1 kg twarogu na sernik (w sklepach można dostać od razu drobno zmielony, nie używajcie smakowego!)
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki margaryny – 125 g
  • 1 szklanka cukru – 200 g
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 polewa czekoladowa (najlepsza jest z mlecznej czekolady) – 100 g
  • sos wiśniowy
  • 1 szklanka 100% soku pomarańczowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rozdziel żółtka od białek z 5 jajek i dodaj je do miski, w której będziesz je ucierał. Białka zachowaj w osobnym naczyniu, będą Ci potrzebne później.

4

Dodaj szklankę cukru.

5

Następnie dodaj 1 opakowanie cukru waniliowego.

6

I utrzyj mikserem do uzyskania białego koloru.

7

Następnie dodaj 1/2 kostki margaryny.

8

I wszystko dokładnie zmiksuj.

9

Do uzyskania struktury, jak poniżej.

10

Teraz czas na twaróg. Miksując, dodawaj powoli po 1 dużej łyżce, aż do wyczerpania zapasu.

11

Miksuj do uzyskania gładkiej masy.

12

Teraz dodaj 1 opakowanie budyniu waniliowego.

13

I zmiksuj wszystko razem.

18

Czas na ubicie białek.

1

Ubij je na sztywną pianę.

3

I dodaj ją do masy serowej.

19

I tutaj wspomnę o bardzo ważnej zasadzie. Masę serową i pianę mieszaj bardzo delikatnie, drewnianą łyżką. Dzięki temu całość będzie odpowiednio napowietrzona i delikatna.

20

Gotowe!

22

Przygotuj dużą, okrągłą torownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

16

Spód wyłóż biszkoptami. Opcjonalnie możesz zamoczyć każdy biszkopt  w soku pomarańczowym.

17

Następnie wlej masę do formy.

23

Nagrzej piekarnik do  170°C (grzanie góra i dół) i piecz ciasto przez 50 minut na środkowej pozycji piekarnika.

24

Po upływie 50 minut, pozostaw ciasto, w otwartym piekarniku, do przestygnięcia.

25

Następnie przygotuj polewę czekoladową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj trzeba zanurzyć opakowanie w gorącej wodzie i poczekać, aż czekolada będzie płynna. Gotową polewę rozprowadź po serniku.

26

Kiedy polewa zastygnie, polej całość sosem wiśniowym.

27

Gotowe! Sernik najlepiej smakuje z dobrą kawą 🙂

28

Smacznego!