Nigdy już nie zjesz suchych i twardych chipsów lub przekąsek!
Długie jesienno-zimowe wieczory sprzyjają spędzaniu czasu na oglądaniu filmów lub zapraszaniu przyjaciół na domowe pogaduchy. A jak jest okazja to warto przygotować coś na ząb. Kiedy jest więcej czasu i chęci to przygotujemy kanapki, sałatki, natomiast kiedy wszystko jest na ostatnią chwilę to z reguły na stole lądują chipsy i paluszki 🙂
Jak urozmaicić te proste przekąski? Przygotujcie salsę! Ten sos nada suchym przegryzkom nowego wymiaru. Będą wilgotne i szybciej znikną ze stołu 🙂 Polecam ją specjalnie do ciepłych nachos.
20 minut
3-4 osoby
Łatwe
Potrzebne składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża papryka
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka czosnku / 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 1 duża łyżka oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Pokrój cebule w kostkę oraz paprykę na drobne kawałki. Po pierwszym przygotowaniu dopasujesz jej wielkość pod siebie.
Rozgrzej patelnię i dodaj 1 dużą łyżkę oleju.
Dodaj pokrojoną paprykę.
Dodaj sól i świeżo mielony pieprz.
Smaż, aż papryka zmięknie.
Następnie dodaj cebule pokrojoną w kostkę.
I dodaj ponownie sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
I smaż, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki.
Wszystko wymieszaj.
Smaż, aż pomidory będą miękkie, ok. 5 min.
Dodaj 1 łyżeczkę czosnku granulowanego lub przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku.
Jeśli lubisz pikantne sosy to dodaj 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy cayenne. Jeśli nadal będzie za mało to możesz dodać więcej na końcu.
Smażymy przez kolejne 5 minut.
Podajemy na ciepło z podgrzanymi nachos lub innymi chipsami.
Smacznego! 🙂