Pstrąg w pietruszce

Poznajcie moją wersję pstrąga w pietruszce z pysznym sosem koperkowym i podpiekanymi ziemniaczkami 🙂

60 minut
2 osoby
Łatwy

Potrzebne składniki

Przygotowanie

Przygotuj nać pietruszki i cytrynę.

1

Układamy rybę na foli aluminiowej, błyszczącą stroną do środka.

2

Oprószamy solą i pieprzem.

3

1/4 kostki masła kroimy na mniejsze plasterki i układamy na rybie.

4

Całą pietruszkę układamy równomiernie na rybie.

5

Dokładnie zawijamy folię. Gdy zrobimy to niedokładnie, woda odparuje i mięso stanie się suche. Zaczynamy od boków.

6

Z kolei góra i dół. Z drugim filetem powtarzamy wszystkie punkty.

7

Następnie wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 °C i pieczemy przez 40 minut.

8

Po wyjęciu i odwinięciu, usuwamy pietruszkę. Rybka powinna wyglądać jak poniżej. Soczysta i mięciutka.

9

Poniżej propozycja podania z sosem koperkowym i podpiekanymi ziemniaczkami. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny lub podajemy ją na talerzu w kawałkach.

9

Tak przygotowana ryba będzie smakowała niemal każdemu. Smakowite dodatki wzbogacą smak i sprawią, że talerz będzie pusty 🙂

Smacznego!