Kurczak Tikka Masala

Curry to magiczne danie. Pamiętam mój pierwszy moment, kiedy maczałem czosnkowe placki naan w tym przepysznym sosie z mięsem. Wspaniała mieszanka przypraw z Azji rozpieszcza podniebienie i nie pozwala zapomnieć smaku na długo.

Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić Kurczaka Tikka Masala, brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.

60 minut
2-3 osoby
Średnie

Potrzebne składniki

  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chilli/pepperoni
  • 60 g imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mieszanki Garam Masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • kiść kolendry
  • Składniki na placki naan / rosti

Przygotowanie

Umyj warzywa i obierz czosnek.

1

Pokrój cebule w piórka.

2

Rozgrzej patelnię i wlej 4 łyżki oleju.

3

Wrzuć cebule i wymieszaj, aby olej pokrył całość.

4

Posyp solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie wymieszaj.

5

Pokrój drobno całą papryczkę. Nie usuwaj nasion. Wyprzedzając Twoje pytanie to tak, potrawa będzie pikantna 🙂 Jeśli chcesz łagodniejszą wersję to dodaj mniej papryczki.

6

Wszystko dokładnie wymieszaj.

7

Obierz imbir i pokrój.

8

Dodaj i wymieszaj.

9

Przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku.

11

Wszystko dokładnie wymieszaj.

13

Kiedy całość się zeszkli i zmięknie to znaczy, że jest czas na dodanie przypraw! Na początek dodaj 1/2 łyżeczki chilli.

14

Następnie 1 łyżeczkę kurkumy.

15

I najważniejszy punkt, dodaj 2 łyżeczki mieszanki Garam Masala.

16

Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż, aby odparować resztki wody, wtedy to warzywa wchłoną aromat przypraw.

18

Kiedy woda odparuje to dodaj 1 łyżkę cukru, aby skarmelizować całość jeszcze bardziej.

19

Wszystko wymieszaj  i smaż, aż cukier zmieni kolor.

20

Następnie dodaj 1 łyżeczkę curry.

21

Wymieszaj i smaż dalej przez 3 minuty.

22

Następnie dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.

23

Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż dalej przez 5 minut.

25

Następnie dodaj puszkę krojonych pomidorów.

26

Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

27

Sos prawie gotowy! Przelej całość do wysokiego garnka.

28

Przygotuj blender i zmiksuj wszystko na krem.

29

Gotuj go przez 5 minut, aby wszystkie aromaty połączyły się.

30

Dla złagodzenia potrawy, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego.

33

Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu.

34

Czas użyć starą patelnię. Nie myj jej! Usmażymy w niej mięso.

31

Przygotuj 1/2 kg piersi z kurczaka.

32

Pokrój ją w 2-3 cm kostkę.

35

Dodaj całość na patelnię i wymieszaj z resztkami pozostałego sosu.

36

Smaż mięso do uzyskania złocistego koloru.

37

Gotowe mięso przełóż wraz z powstałymi sokami do garnka z sosem.

38

Skosztuj sosu i ewentualnie dodaj soli. Następnie gotuj całość jeszcze przez 10 minut.

39

Gotowe! Wlej kilka łyżek sosu z mięsem do miski i przystrój posiekaną kolendrą.

40

Podawaj z plackami naan / rosti lub w wersji, na szybko, z ryżem.

41

Smacznego! 🙂